Predmet: Uvod u informacioni i finansijski inženjering (17 - IFE210)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastPrimenjene računarske nauke i informatika
MultidisciplinarnaNe
ESPB3
Program predmeta

Program se primenjuje od 14.05.2014..


Predmeti kojima je preduslov predmet Uvod u informacioni i finansijski inženjering

Naziv predmetaMora se odslušatiMora se položiti
Teorija odlučivanjadada
Osnove finansijskog inženjeringa 1dada
Uvodno obrazovanje studenata u oblasti informacionog i finansijskog inženjeringa i nauke o podacima. Ovladavanje osnovnim pojmovima u oblasti informacionog i finansijskog inženjeringa i nauke o podacima i obezbeđenje lakšeg praćenja drugih predmeta studijskog programa.
Studenti treba da steknu osnovna znanja o organizacionim sistemima i njihovim funkcijama. Po savladavanju gradiva, studenti treba da steknu opštu sliku i razumevanje uloge informacionog i softverskog inženjerstva u poslovnim sistemima, kao i ciljeve i logiku finansijskog poslovanja u poslovnim sistemima.
Organizacije i poslovni sistemi. Uloga, misija i vizija organizacije. Pravni oblici organizacije. Profitne i neprofitne organizacije. Organizacioni delovi poslovnih sistema i njihove funkcije. Strukture organizacije, oblasti poslovanja, poslovni modeli. Finansijska funkcija. Funkcija marketinga. Funkcija ljudskih resursa. R&D funkcija. Informacioni sistemi u organizaciji i poslovanju. Inženjerstvo korisničkih zahteva. Softversko inženjerstvo. Životni ciklus razvoja informacionih sistema i softverskih proizvoda. Baze podataka i obrada velikih količina podataka u poslovanju. Poslovna inteligencija, istraživanje podataka, nauka o podacima i računarska inteligencija u rešavanju problema u poslovanju. Savremene računarske arhitekture u podršci poslovne inteligencije.
Nastava se izvodi u obliku predavanja, auditornih i računarskih vežbi (u računarskoj laboratoriji) i konsultacija. Tokom celokupnog procesa izvođenja nastave, studenti se podstiču na intenzivnu komunikaciju, kritičko rezonovanje, samostalni rad i aktivan odnos prema procesu nastave. Uslov za dobijanje potpisa i izlazak na završni ispit predstavlja izvršenje svih predispitnih obaveza, u minimalnom obimu od 30 poena.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Mihajlović, D.Informacioni sistemi i projektovanje baza podataka1998Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Avison, D., Fitzgerald, G.Information Systems Development : Methodologies, Techniques & Tools2006McGraw Hill Education, LondonEngleski
Dušan Dobromirov, Mladen RadišićElektronska skripta2014Srpski jezik
Sharda, R., Delen, D., Turban, E.Business Intelligence, Analytics and Data Science - A Managed Perspective2017Pearson, New YorkEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada15.00
Složeni oblici vežbidada15.00
Složeni oblici vežbidada20.00
Seminarski raddada20.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Čeliković dr Milan
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Radišić dr Mladen
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Poznanović Isidora
Saradnik u nastavi

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Jovanović Jovana
Asistent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Janković Eva
Asistent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Horvat Nebojša
Asistent

Računarske vežbe