Predmet: Engleski jezik za inženjere (17 - EJEI)


Osnovne informacije

KategorijaAkademsko-opšteobrazovni
Naučna oblastAnglistika i jezik struke
MultidisciplinarnaNe
ESPB2
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za opšte discipline u tehnici
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2005..

Ovladavanje najznačajnijim terminima vezanim za struku. Razvijanje strategija za razumevanje teksta na stranom jeziku. Osposobljavanje za čitanje i razumevanje originalnih engleskih tekstova iz različitih izvora vezanih za odredjene aspekte struke. Razvijanje usmene i pismene komunikacije vezane za ove teme uz korišćenje adekvatnog vokabulara i složenijih rečeničnih konstrukcija.
Studenti poseduju odredjeni fond termina vezanih za nauku, tehniku i njihovu oblast studiranja. Mogu da prate raznovrsnu literaturu iz ove oblasti i komuniciraju o stučnim temema na engleskom jeziku koristeći termine i rečenične konstrukcije karakteristične za jezik njihove buduće struke.
Obrada savremenih stručnih tekstova na engleskonm jeziku vezanih za različite aspekte i oblasti tehnike. Razvijanje strategija za razumevanje stručnog teksta kao sto su: skimming, scanning, using context. Ovladavanje najčešćim terminima vezanim za struku. Usvajanje jezičkih funkcija kao što su: poređenje, klasifikovanje, iskazivanje svrhe ili funkcije, opisivanje sastavnih delova, uzročno posledičnih veza i sl. Najčešći prefiksi, sufiksi, složenice i kolokacije. Pasivne konstrukcije, participske konstrukcije. Skraćene relativne rečenice (aktivne i pasivne), skraćene vremenske rečenice (aktivne i pasivne). Upotreba veznika, složene rečenične konstrukcije.
Akcenat je na aktivnosti studenata u toku časa, njihovoj interakciji sa nastavnikom i medju sobom. Koristi se komunikatvni pristup u nastavi stranih jezika.Vežbanja su koncipirana tako da olakšavaju i proveravaju razumevanje teksta kao i da uvežbavaju odgovarajući vokabular i ostale karakteristične osobine jezika struke. Neka od vežbanja sastavljena su tako da podstaknu studente da, koristeći šire poznavanje oblasti koju studiraju, kroz komentare i objašnjenja, dodatno uvežbavaju svoje jezičke sposobnosti.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Glendinning, E., Glendinning, N.Oxford English for Electrical and Mechanical Engineering2001Oxford University Press, OxfordEngleski
Glendinning, E.H., McEwan, J.Oxford English for Information Technology2006Oxford University Press, OxfordEngleski
Eastwood, J.Oxford Practice Grammar - Intermediate2006Oxford University Press, OxfordEngleski
Grupa autoraOxford English - Serbian Student Dictionary2006Oxford University Press, OxfordEngleski
Popić, R. i dr.Naučno-tehnički rečnik : englesko-srpskohrvatski : 80.000 terminoloških jedinica1989Privredni pregled, BeogradEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda40.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Šafranj dr Jelisaveta
Redovni profesor

Predavanja