Predmet: Zaštita na radu pri izvođenju građevinskih objekata (17 - ZR302A)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastTehnologija i organizacija građenja i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za građevinarstvo i geodeziju
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2009..

Sticanje znanja o bezbednosti i zdravlju na radu pri izvođenju radova u toku građenja objekata visokogradnje, hidrogradnje i niskogradnje.
Osposobljenost za planiranje i sprovođenje mera bezbednosti i zdravlja na radu pri izvršenju radova na izgradnji objekata različitih namena. Stečena znanja direktno se primenjuju u inženjerskoj praksi.
Uvod u građevinarstvo. Opšte o tehnologijama građenja. Organizovanje građenja. Lična zaštitna sredstva radnika u građevinarstvu. Organizacija gradilišta i mere za bezbednost i zdravlje na radu. Analize gradilišta sa aspekta bezbednosti i zdravlja na radu kao elementa za izradu akta o proceni rizika.
Predavanje, auditorne vežbe,grafički rad i konsultacije.Na predavanjima se izlaže teorijski deo gradiva u vidu prezentacija pojedinih metodskih jedinica praćen odgovarajućim primerima iz prakse, radi lakšeg razumevanja i usvajanja gradiva.Na auditornim važbama detaljnije se obrađuje gradivo sa predavanja uz aktivnije učešće studenata.Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije.Student, na osnovu dobijenih informacija (predavanja, literatura, konsultacije i generalnih uputstava na početku vežbanja), rešava postavljene zadatke i piše seminarski rad. Urađen i pozitivno ocenjen seminarski rad je uslov za izlazak na ispit. Ispit obuhvata celokupno gradivo izloženo u toku semestra i polaže se usmeno. Ocena ispita se formira na osnovu pohađanja predavanja i vežbi, ocene seminarskog rada i usmenog ispita.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Mučenski, V.Teorijske osnove bezbednosti i zdravlja na radu u građevinarstvu2018Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Peško, I.Tehnologija izvođenja grubih građevinskih radova2016Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Goran Ćirović, Slavka Lazić VojinovićBezbednost i zaštita zdravlja na radu u građevinarstvu2009Visoka građevinsko-geodetska školaSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Grafički raddada20.00
Kolokvijumnene20.00
Kolokvijumnene20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Teorijski deo ispitaneda30.00
Praktični deo ispita - zadacineda40.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Mučenski dr Vladimir
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Trivunić dr Milan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Stanojević Dragana
Asistent

Auditorne vežbe