Predmet: Informaciona bezbednost (09 - SIT028)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblast
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Odsek za primenjene računarske nauke i informatiku
Program predmeta

Program se primenjuje od 15.02.2012..

Ovladavanje teorijskim osnovama i tehnikama implementacije informacione bezbednosti.
Student je stekao osnovna teorijska znanja o pojmovima informacione bezbednosti. Student je stekao praktična znanja koja mu omogućuju prepoznavanje potrebe za primenom tehnika za postizanje informacione bezbednosti, kao i osnovno poznavanje tih tehnika.
Osnovni koncepti: poverljivost, integritet, dostupnost. Standardi vezani za informacionu bezbednost: ISO 27000 serija. Procena rizika. Mere za suzbijanje rizika: administrativne, logičke, fizičke. Bezbednosna klasifikacija informacija. Kontrola pristupa. Kriptografske metode. Procesi za postizanje informacione bezbednosti. Kontinuitet poslovanja. Sprega za zakonskom regulativom.
Oblici izvođenja nastave su: Predavanja, auditorne vežbe, izrada domaćih zadataka i konsultacije. Na predavanjima se korišćenjem potrebnih didaktičkih sredstava, izlažu sadržaji predmeta i stimuliše se aktivno učešće studenata postavljanjem pitanja. Praktični deo gradiva studenti savladavaju na auditornim vežbama kroz obavezne zadatke koje rešavaju uz pomoć izvođača nastave ili samostalno i kroz samostalnu izradu obaveznih i neobaveznih domaćih zadataka. Student je obavezan da demonstrira samostalnost u rešavanju zadataka, odnosno da demonstrira razumevanje rešenja. Provera se vrši usmenom konverzacijom ili pismenim odgovorima na pitanja u vezi zadataka i rezultat se ocenjuje. Na konsultacijama se studentima daju dodatna objašjnenja sadržaja izlaganih na predavanjima i vežbama i u slučaju da se predmet konsultacija samostalna izrada laboratorijskih ili domaćih zadataka, sugestije kako da poboljšaju rešenje koje su obavezni da popune.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
ISO/IEC 27000Information technology — Security techniques — Information security management systems — Overview and vocabulary2009Engleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni projekatdada27.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Domaći zadatakdada25.00
Prisustvo na predavanjimadada3.00
Teorijski deo ispitaneda40.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Sladić dr Goran
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Nikolić dr Siniša
Docent

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Dević Saša
Asistent-master

Laboratorijske vežbe