Otvaranje izložbe "KRAČUN" u Galeriji Matice Srpske


18.10.2019. - 08:33 

Izložba „KRAČUN“ koju organizuje Galerija Matice srpske u Novom Sadu biće otvorena u petak, 18. oktobra 2019. godine u 19 časova. U realizaciji multimedijalnog segmenta izložbe učestvovao je tim sa FTN-a sa Katedre za animaciju u inženjerstvu i Centra za digitalni dizajn.

Članovi tima sa Katedre za animaciju u inženjerstvu su dr Ratko Obradović, Isidora Đurić, dr Igor Kekeljević i Ivana Vasiljević a iz Centra za digitalni dizajn dr Vesna Stojaković i Miloš Obradović.

Uz izlaganje Kračunovih dela, na izložbi su, primenom savremenih tehnologija kao što su 3D digitalizacija i AR aplikacija (augmented reality), prezentovane i dve ikonostasne celine - u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima (1780-1781) i u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici (1775).

U okviru istraživačkog projekta digitalizacije kulturnog nasleđa, za potrebe izložbe urađena je fotogrametrijska 3D digitalizacija ikonostasa koji sadrže dela crkvenog slikarstva Teodora Kračuna, dok se njihova virtuelna reprezentacija zasniva na tehnologijama proširene realnosti (augmented reality) i veb dizajna.

Na ovaj način omogućeno je sagledavanje ikonostasa iz različitih uglova i kroz višestruke nivoe detaljnosti, kao monumentalnog elementa sa raskošnom ornamentikom, ali i kao celine sastavljene od pojedinačnih umetničkih dela. Osnovna ideja je da se ikonostasi, kao jedinstveni elementi enterijera crkava, učini dostupnim i vidljivim i van fizičkih granica religijskih prostora, kako domaćoj, tako i međunarodnoj javnosti.

Multimedijalna prezentacija ikonostasa obuhvata dva tipa aplikacije, koje omogućavaju interakciju sa digitalizovanim 3D modelima ikonostasa:
1. Interaktivna prezentacija ikonostasa omogućava detaljan prikaz ikona uz prateće informacije o nazivu dela, autoru, periodu nastanka i ključnim karakteristikama. Uz pomoć touch screen ekrana postavljenih u izložbenom prostoru, korisnicima je omogućena vizuelizacija detaljnih ortofoto snimaka ikonostasa, kao i opcije klik i zoom na pojedinačne ikone.
2. Prikaz ikonostasa u proširenoj realnosti (augmented reality), kroz kameru tableta, omogućava vizuelizaciju trodimenzionalnog modela ikonostasa u okviru realnog okruženja izložbe, i na taj način pruža jedinstven doživljaj monumentalnog enterijera izvan samog fizičkog prostora crkve.

Izložba će biti otvorena do 23. februara 2020. godine.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.