Predmet: Procena stanja oštećenih građevinskih objekata (17 - URZP62)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastGrađevinski materijali, procena stanja i sanacija konstrukcija
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za građevinarstvo i geodeziju
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2011..

Sticanje znanja o osnovnim vrstama oštećenja građevinskih objekata nakon katastrofalnih događaja i požara, kao i o metodologijama i metodama za procenu stvarnog stanja i sigurnosti oštećenih građevinskih objekata.
Stečeno znanje koristi u stručnim predmetima i inženjerskoj praksi. Student je kompententan za korišćenje različitih nedestruktivnih i destruktivnih metoda ispitivanja, registrovanje i klasifikaciju defekata i oštećenja, utvrđivanje uzroka njihovog pojavljivanja i za grubu procenu stanja i bezbednosti građevinskih objekata nakon katastrofalnih događaja i požara.
Destruktivne i nedestruktivne metode ispitivanja (oprema, postupci, mogućnost primene). Klasifikacija i ispoljavanje oštećenja na građevinskim objektima nakon katastrofalnih događaja (požari, zemljotresi, eksplozije, poplave, preoptrećenje itd.). Metodologije pregleda i procene stanja konstrukcija građevinskih objekata. Tehnička regulativa. Primeri pregleda i procene stanja oštećenih građevinskih objekata
U okviru predavanja studentima se kroz prezentacije pomoću fotografija, tabela, dijagrama, formula i naglašenih tekstova - definicija, objašnjava materija koja je predviđena nastavnim programom. Takođe se prikazuju i kratki tematski filmovi. U okviru laboratorijskih vežbi studenti mogu da vide i sami obave razna nedestruktivna ispitivanja. Na auditornim vežbama studentima se prikazuju različiti objekti na kojima je izvršena procena stanja sa ciljem da se bolje upoznaju sa metodologijom, obradom prikupljenih podataka i načinom zaključivanja. Tokom semestra u kome se sluša predmet, deo ispita se može položiti kroz dva kolokvijuma. Ispit se sastoji iz usmenog dela.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
G.S.T. ArmerMonitoring and Assessment of Structures2001SPON Press, London & New YorkEngleski
John H. Bungey, G. MIllard, M.G.GranthamTesting of Concrete in Structures2006SPON Press, LondonEngleski
Radonjanin Vlastimir, Mirjana MaleševProcena stanja građevinskih objekata - materijal sa predavanja2011Predmetni nastavniciSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada20.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Kolokvijumnene20.00
Kolokvijumnene20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Lukić dr Ivan
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Jovanović Đorđe
Docent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Lukić dr Ivan
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Manojlović Dragan
Asistent-master

Auditorne vežbe