Predmet: Specifikacija i modeliranje softvera (17 - SWE242)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastPrimenjene računarske nauke i informatika
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 30.09.2005..

Osposobljavanje studenata za efikasno i efektivno modedlovanje i specifikaciju softverskih sistema. Ovladavanje znanjima i veštinama neophodnim za analizu i specifikaciju softverskih zahteva. Ovladavanje osnovama model baziranog dizajna. Ovladavanje UML-specifikacijama.
Po okončanju predmeta studenti su osposobljeni za: analizu složenih sistema, specifikaciju zahteva prema sistemu i softveru i primenu UML-formalizama prilikom modelovanju statičkog i dinamičkog ponašanja sistema i softvera. U sklopu predmeta studenti ovladavaju raspoloživim, UML baziranim, komercijalnim alatima za modelovanje softvera i formalnu specifikaciju statičkog i dinamičkog ponašanja sistema i softvera i modelovanje arhitekture softvera.
Osnovni model softverskog sistema. Odnos specifikacije zahteva, specifikacije dizajna i implementacije softverskih sistema. Osnovi inženjerstva zahteva, proces, iskazivanje, analiza, specifikacija, verifikacija i validacija zahteva. Izrada formalnog dokumenta - specifikacija zahteva. Osnovi dizajna softvera, statičko i dinamičko modelovanje. Osnove UML, struktura, organizacija i meta-model. UML dijagrami: dijagram slučajeva korišćenja, dijagrami klasa, dijagrami objekata, dijagrami saradnje, dijagrami sekvence, dijagrami aktivnosti, dijagrami stanja. Napredno UML modelovanje: interfejsi, paketi i modelovanje fizičke arhitekture.Arhitektonski i dizajn šabloni i njihova primena u modelovanju arhitekture softverskih sistema.
U sklopu teorijskog dela nastavnog procesa, paralelno sa uvođenjem znanja i veština vezanih za specifikaciju i modelovanje sistema i softvera, studenti formiraju projektne timove od 3 do 5 članova i u timskom radu uvežbavaju usvojeno na dva tipična projekta složenih sistema izabrana iz realnog okruženja. Prvi projekat razmatra sistem koji je u osnovi orijentisan ka podacima i manipulacijama sa podacima i modeluje se u tutorskom režimu rada. Drugi projekat razmatra događajima upravljani sistem i njegovo modelovanje je prepušteno projektnim timovima.U sklopu predavanja timovi saopštavaju izveštaje o progresu na projektu.U sklopu praktičnog dela kursa studenti brane svoja projektna rešenja.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Branko PerišićSpecifikacija i modeliranje softvera2005Elektronska verzija-PDF,PPTSrpski jezik
S.L.Pfleeger, J. M. AtleeSoftversko inženjerstvo Teorija i praksa, treće izdanje2006Prentica Hall, CET-BeogradSrpski jezik
L. A. MaciaszekRequirements Analysis and System Design Developing Information Systems with UML2001Addisom WesleyEngleski
Martin Fowler, Kendall ScottUML ukratko (prevod 3. izdanja)2014Mikroknjiga, BeogradSrpski jezik
Grady Booch, James Rumbaugh, Ivar JacobsonUML Vodič za korisnika2000CET , BeogradSrpski jezik
Ambler, S.The Object Primer: Agile Model-Driven Development With Uml 2.02004Cambridge University PressEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni(projektni)zadatakdada40.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Prisustvo na računarskim vežbamadada5.00
Teorijski deo ispitaneda20.00
Praktični deo ispita - zadacineda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Milosavljević dr Gordana
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Ivanović dr Dragan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Mandić Nikola
Asistent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Mihić Relja
Saradnik u nastavi

Računarske vežbe