Predmet: Inženjerski proračuni aparata i uređaja energetskih tehnologija (12 - M3031)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastEnergetska efikasnost
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za energetiku i procesnu tehniku
Program predmeta

Program se primenjuje od 09.10.2012..

Svrha ovog predmeta je da studentima pruži mogućnost razumevanja postupaka proračuna mnogih tehničkih aparata i uređaja. U doba velike ponude različitog softvera za obavljanja inženjerskih proračuna korisnici postepeno zanemaruju fizičku osnovu ponuđenih proračuna, a time dolaze u opasnost da učine greške u proračunima. Ovo je posebno moguće kada se koristi neautorizovan i neprovereni softver.
Savladavanje principa proračuna aparata i uređaja koji se masovno koriste u energetici (toplotni razmenjivači, kotlovi, rashladni uređaji, pumpe, ventilatori, kompresori, elektromotori, itd.). Studenti će biti oposobljeni da obavljaju inženjerske proračune (ručno i uz korišćenje računara) najzastupljenijih aparata i uređaja u oblasti energetike i zaštite životne sredine.
Energetske jedinice, pretvaranja, termo-fizička svojstva i drugi inženjerski podaci; Goriva, sagorevanje i uticaj na životnu sredinu; Termodinamička i transportna svojstva vlažnog vazduha; Primenjena hidraulika; Pumpe i ventilatori; Prenos toplote u toplotnim uređajima; Industrijska izolacija; Određivanje radne tačke razmenjivača toplote; Kule za hlađenje; Rashladni uređaji; Mešalice; Filtracija; Destilacija; Sušenje.
Sa obzirom na sadržaj i strukturu predmeta, predavanja će obilovati primerima računarskih inženjerskih proračuna različitih aparata i uređaja. Svakom proračunu će prethoditi teorijska analiza koju je student slušao u okviru nekog drugog predmeta i dopuna teorijskih osnova, ako to bude potrebno. Posebno će se insistirati da u okviru vežbi student samostalno obavlja proračune.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
D. GvozdenacInženjerski proračuni aparata i uređaja energetskih tehnologija2013FTN (skripta)Srpski jezik
K.F. Pavlov, P.G. Romankov, A.A. NoskovExamples and Problems to the Course of Unit Operations1976Mir Publishers, MoscowEngleski
N.P. Chopey, T.G. HicksHandbook of Chemical Engineering Calculations1984McGraw-Hill Co.Engleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni(projektni)zadatakdada15.00
Predmetni(projektni)zadatakdada15.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Gvozdenac dr Dušan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Đaković dr Damir
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Mujan dr Igor
Docent

Auditorne vežbe