Predmet: Informacione tehnologije i sistemi u energetskom menadžmentu (12 - ZC014)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblast
MultidisciplinarnaNe
ESPB7
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment
Program predmeta

Program se primenjuje od 05.10.2012..

Sticanje bazičnih saznanja u oblasti primene sredstava informacionih tehnologija u energetskom menadžmentu. Upoznavanje slušalaca sa savremenim softverskim rešenjima za datu namenu i ovladavanje neophodnim veštinama njihove primene u upravljanju energetskim sistemima.
Slušaoci nastavnog predmeta se osposobljavaju za puno razumevanje značaja i osnovnih principa primene informacionih tehnologija u energetskom menadžmentu, kvalifikovano učešće u procesima razvoja novih i izbora gotovih softverskih rešenja namenjenih upravljanju energetskim sistemima, kao i za njihovu kompetentnu primenu u inženjerskoj praksi.
Uvod. Savremene informacione tehnologije i energetski menadžment. Informacioni sistemi u službi upravljanja energetskim sistemima. Namenski softverski proizvodi, arhitektura i funkcionalnosti. Automatizacija planiranja potreba za energijom, strukture podataka o trošenju i troškovima energije. Integracija podataka o energetskim tokovima i ukupnom energetskom bilansu. Računarom podržani nadzor i kontrola energetskih izvora u sistemu ( funkcionalnost, izdašnost, istrošenost, pouzdanost, održivost ). Postupci i metode nadzora i kontrole elemenata za prenos i distribuciju energije ( izbor ključnih parametara, izbor principa merenja, analiza gubitaka i iskorišćenja prenosnog sistema, analiza pouzdanosti). Nadzor i kontrola potrošača energetskih resursa (izbor ključnih parametara za praćenje potrošača u vremenu, merenje potrošnje energetskih resursa i interpretacija podataka, analiza funkcionalne ispravnosti potrošača, analiza gubitaka i iskorišćenja energije, analiza pouzdanosti). Oblikovanje podloga za podešavanje u energetskom sistemu. Donošenje upravljačkih odluka. Upravljačke i izvršne aktivnosti.
Nastava predavanja se izvodi frontalno i uz primenu modernih didaktičkih sredstava. Nastava vežbanja se izvodi u specijalizovanoj laboratoriji opremljenoj potrebnim hardversko-softverskim sredstvima.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Lamb, J. P.The Greening of IT: How Com-panies Can Make a Difference for the Environment2009Elsevier Book CompanyEngleski
Finon, D., Midttun, A.Reshaping European Gas and Electrical Industry2005Elsevier Book CompanyEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni projekatdada30.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Prezentacijadada10.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Buchmeister dr Borut
Gostujući profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Bikicki Nikola
Laborant

Organizacija izvođenja laboratorijskih vežbi-laboranti
Nedostaje slika

Miković Ivan
Asistent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Mitrović Jovan
Istraživač pripravnik

Računarske vežbe