Predmet: Engleski jezik za biomedicinsko inženjerstvo (17 - BMIEJ)


Osnovne informacije

KategorijaAkademsko-opšteobrazovni
Naučna oblastAnglistika i jezik struke
MultidisciplinarnaNe
ESPB2
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 24.10.2012..

Ovladavanje najznačajnijim terminima vezanim za struku. Razvijanje strategija za razumevanje teksta na stranom jeziku. Osposobljavanje za čitanje i razumevanje originalnih engleskih tekstova iz različitih izvora vezanih za određene aspekte budućeg zanimanja. Razvijanje usmene i pismene komunikacije vezane za ove teme uz korišćenje adekvatnog vokabulara i složenijih rečeničnih konstrukcija.
Studenti poseduju određeni fond termina vezanih za nauku, tehniku i njihovu oblast studiranja. Mogu da prate raznovrsnu literaturu iz ove oblasti i komuniciraju o stučnim temema na engleskom jeziku koristeći termine i rečenične konstrukcije karakteristične za jezik njihove buduće struke.
Obrada savremenih stručnih tekstova na engleskom jeziku vezanih za različite aspekte i oblasti studiranja. Razvijanje strategija za razumevanje stručnog teksta kao sto su: skimming, scanning, comparing sources, using context, using background knowledge itd. Ovladavanje najčešćim terminima vezanim za struku. Usvajanje jezičkih funkcija kao što su: poređenje, klasifikovanje, iskazivanje svrhe ili funkcije, opisivanje sastavnih delova, uzročno posledičnih veza i sl. Najčešći prefiksi, sufiksi, složenice i kolokacije. Pasivne konstrukcije, participske konstrukcije. Skraćene relativne rečenice (aktivne i pasivne), skraćene vremenske rečenice (aktivne i pasivne).
Akcenat je na aktivnosti studenata u toku časa, njihovoj interakciji sa nastavnikom i među sobom. Koristi se komunikatvni pristup u nastavi stranih jezika. Vežbanja su koncipirana tako da olakšavaju i proveravaju razumevanje teksta kao i da uvežbavaju odgovarajući vokabular i ostale karakteristične osobine jezika struke. Neka od vežbanja sastavljena su tako da podstaknu studente da, koristeći šire poznavanje oblasti koju studiraju, kroz komentare i objašnjenja, dodatno uvežbavaju svoje jezičke sposobnosti.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Popić, R., Lolić, B., Afgan, N.Naučno-tehnički rečnik : englesko-srpskohrvatski : 80.000 terminoloških jedinica1989Privredni pregled, BeogradEngleski
Šafranj, J.English for Biomedical Engineering2015Fakultet tehničkih nauka, Novi SadEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda40.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Šafranj dr Jelisaveta
Redovni profesor

Predavanja