Predmet: Verovatnoća i matematička statistika (17 - BM105B)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastTeorijska i primenjena matematika
MultidisciplinarnaDa
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 20.07.2017..

Cilj predmeta je osposobljavanje studenata za apstraktno mišljenje i sticanje osnovnih znanja iz oblasti verovatnoće i statistike. Cilj je da studenti ovladaju osnovnim pojmovima iz teorije verovatnoće, da se osposobe da odaberu odgovarajuće statističke metode, da urade statističku analizu i da protumače dobijene rezultate.
Stečena znanja student treba da koristi u daljem obrazovanju. Student je osposobljen da u daljem obrazovanju u stručnim predmetima pravi i rešava matematičke modele primenjujući stečena znanja iz verovatnoće i statistike.
Osnovne definicije u verovatnoći, uslovna verovatnoća i Bajesova formula. Slučajna promenljiva neprekidnog i diskretnog tipa. Dvodimenzionalna slučajna promenljiva. Uslovne raspodele. Brojne karakteristike - očekivanje, disperzija, kovarijansa, korelacija. Uslovno očekivanje. Granične teoreme. Statistika –opšti pojmovi. Deskriptivna statistička analiza (osnovni pojmovi, uređivanje podataka, , tablično i grafičko prikazivanje podataka,, analiza podataka metodama deskriptivne statistike, programska podrška za statističku analizu). Ocene nepoznatih parametara (Tačkaste ocene: Metoda momenata i metoda maksimalne verodostojnosti). Slučajni procesi – opšti pojmovi.
Predavanja; Numeričko računske vežbe i računarske vežbe. Konsultacije. Predavanja se izvode kombinovano. Na predavanjima se izlaže teoretski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima radi lakšeg razumevanja gradiva. Na vežbama, koja prate predavanja, rade se karakteristični zadaci i produbljuje se izloženo gradivo sa predavanja. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Stojaković, M.Slučajni procesi2000Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Grbić, T., Nedović, Lj.Zbirka odabranih rešenih ispitnih zadataka iz verovatnoće, statistike i slučajnih procesa2016Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Mališić, J., Jevremović, V.Slučajni procesi i vremenske serije 2008Građevinska knjiga, BeogradSrpski jezik
Grupa autoraZbirka rešenih zadataka iz verovatnoće i statistike2014Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Odbranjene laboratorijske vežbedada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda60.00
Usmeni deo ispitaneda10.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Grbić dr Tatjana
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Dragić Đorđe
Asistent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Dragić Đorđe
Asistent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Delić dr Marija
Docent

Računarske vežbe