Predmet: Osnove neuralnih proteza (17 - BMI114)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastAutomatika i upravljanje sistemima
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Odsek za automatiku, geomatiku i upravljanje sistemima
Program predmeta

Program se primenjuje od 08.10.2012..

Sticanje osnovnih teoretskih i praktičnih znanja iz oblasti neuralnih proteza i njihove primene. Upoznavanje sa osnovnim principima koji se upotrebljavaju kod različitih tipova neuralnih proteza i sa konkretnim komercijalnim rešenjima.
Stečena znanja mogu se koristiti u rešavanju konkretnih inženjerskih problema u oblasti projektovanja i primene neuralnih proteza. Fiziološke osnove neuralnih proteza, metode eksitacije i inhibicije neuromuskularnih struktura. Sticanje znanja u vezi strukture savremenih elektronskih stimulatora i njihovog projektovanja. Upoznavanje sa različitim tipovima neuralnih proteza, principima funkcionisanja, hardverom i algoritmima. Osnovni principi projektovanja neuralnih proteza.
Principi funkcionisanja neuralnih proteza. Neuralne proteze kao funkcionalna zamena i dodatak prirodnim biološkim sistemima. Razumevanje principa primene kontrolisane aktivacije i inhibicije senzornih i motornih sistema. Fiziološki osnovi primene kontrolisane stimulacije u uspostavljanju senzornomotornih funkcija. Patološka stanja koja zahtevaju primenu neuralnih proteza. Projektovanje neuralnih proteza. Dejstvo elektromagnetskog polja na senzorno-motorne mehanizme u organizmu. Terapijska dejstva električne i magnetske stimulacije zasnovane na elektrofiziološkim saznanjima. Projektovanje i struktura elektronskih neuromuskularnih stimulatora. Funkcionalna električna stimulacija. Neuralne proteze za asistenciju srcu: pacemaker, stimulacija vagalnog nerva, implantibilni defibrilatori. Neuralne proteze za uspostavljanje sluha (kohlearne proteze). Neuralne proteze za restoraciju vida: kortikalne, retinalne, transplanti. Neuralne proteze za uspostavljanje disanja. Neuralne proteze za kontrolu urinarnog trakta. Neuralne proteze za kontrolu bola. Neuralne proteze za kontrolu pokreta (restitucija manipulacije i hvatanja, restitucija stajanja i hodanja).
Predavanja. Računarske i laboratorijske vežbe. Konsultacije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Popović D, Sinkjær T.Control of movement for physically disabled2000Springer-Verlag, LondonEngleski
Jorgovanović, N. i dr.Spoljašnje upravljanje biološkim aktuatorima2018Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Jorgovanović NikolaUpravljanje funkcionalnom električnom stimulacijom za neurorehabilitaciju pokreta2003Fakultet tehničkih nauka Novi SadSrpski jezik
Ilić VojinPrilog upravljačkim interfejsima neutralnih proteza2013Fakultet tehničkih nauka Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni projekatdada30.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Teorijski deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Jorgovanović dr Nikola
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Knežević Aleksandar
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Gašparić Filip
Asistent

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Maravić Nikolina
Asistent

Laboratorijske vežbe