Predmet: Osnove industrijskog inženjerstva (17 - IM1001)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastProizvodni i uslužni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Predmet Osnove industrijskog inženjerstva je polazni predmet u proučavanju, razumevanju i projektovanju kompleksnih sistema i procesa u području industrijskog inženjerstva i inženjerskog menadžmenta. Obrazovni cilj je ovladavanje osnovnim znanjima o inženjerstvu i sistemskom pogledu na svet, sa naglaskom na primenu tog pristupa na proizvodne i uslužne poslovne sisteme. Cilj predmeta je da diplomirani inženjer menadžmenta stekne kompetencije kako bi bio u mogućnosti da samostalno izvede inženjersku analizu različitih proizvodnih i poslovnih sistema.
Studenti koji odslušaju predmet i polože ispit su osposobljeni da uoče komponente proizvodnih i uslužnih sistema, shvate relacije između njih, analiziraju osnovne funkcije preduzeća kao složenog dinamičkog sistema i uoče njegovu politiku, plan i program. Diplomirani inženjer menadžmenta stiče kompetencije za analizu različitih proizvodnih i poslovnih sistema.
Industrijsko inženjerstvo i teorija sistema. Sistemi i karakteristike sistema. Osnovne veličine i stanja sistema. Funkcija sistema i tokovi u sistemu. Struktura sistema. Uslovi okoline. Dinamičko modeliranje proizvodnih sistema. Upravljanje sistemom. Izazovi industrijskog inženjerstva u novom milenijumu.
Nastava na predmetu obuhvata predavanja sa primerima primene sistemskog prilaza na proizvodne i uslužne sisteme i auditorne vežbe u okviru kojih se preko studija slučaja različitih proizvodnih i uslužnih sistema u malim grupama razrađuju pojedine teme sa predavanja.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Ćosić, I., Šešlija, D., Vidicki, P.Osnove industrijskog inženjerstva i menadžmenta2018Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Michael C. JacksonSystems Thinking: Creative Holism for Managers 2003John Wiley&Sons Ltd, EnglandEngleski
Williams, Bob, and Richard HummelbrunnerSystems concepts in action: a practitioners toolkit2010Stanford University Press, USAEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Kolokvijumnene20.00
Kolokvijumnene20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Tasić dr Nemanja
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vidicki dr Predrag
Docent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Stanojević Miloš
Asistent

Auditorne vežbe