Predmet: Uvod u medicinsku informatiku (12 - BMI101)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastPrimenjene računarske nauke i informatika
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Odsek za primenjene računarske nauke i informatiku
Program predmeta

Program se primenjuje od 09.11.2012..

Osposobljavanje studenata – budućih biomedicinskih inženjera za uključivanje u procese razvoja IKT komponenti i sistema u oblasti medicine i zdravstvene zaštite.
Student je u stanju da: razume predmet interesovanja medicinske informatike i prepozna temeljne discipline na koje se medicinska informatika oslanja; razume osnovne mogućnosti informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i osnovne načine primene računarskog hardvera, softvera i komunikacionih tehnologija u medicini i zdravstvu; primenjuje servise Interneta za pribavljanje informacija potrebnih za razvoj IKT komponenti i sistema; razume funkcionalnu, informacionu i softversku arhitekturu savremenih medicinskih informacionih sistema; razume proces standardizacije i osnovne standarde u oblasti medicinske informatike; razume konceptualni model arhitekture kliničkih dokumenata, konceptualni model elektronskog zdravstvenog zapisa (EZZ); razume pojam elektronskog zdravstva, pojam elektronskog zdravstvenog servisa i softversku arhitekturu Internet baziranih elektronskih zdravstvenih servisa; prati trendove u IKT i selektuje tehnologije za primenu u oblasti medicine i zdravstva.
Medicinska informatika kao disciplina i organizacije u oblasti medicinske informatike. Dostupnost medicinskih informacija i razmena zdravstvenih informacija. Bazične IK tehnologije i njihova primena u zdravstvu. Arhitektura savremenih medicinskih informacionih sistema. Arhitektura kliničkih dokumenata i Elektronski zdravstveni zapis (EZZ). Standardizacija u medicinskoj informatici.Napredne IK tehnologije i njihova veza sa medicinskom informatikom. eZdravstvo i servisi eZdravstva.
Predavanja. Računarske vežbe. Konsultacije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Enrico CoieraGuide to Health Informatics, 2 edition2003Hodder Arnold PublishersEngleski
Zora KonjovićInformatika u zdravstvu2012Autorski reprintSrpski jezik
Grupa autoraWikipedia Handbook on Biomedical Informatics2011WikipediaEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni projekatdada50.00
Seminarski raddada20.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Obradović dr Đorđe
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Okanović dr Dušan
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Stojić Ivan
Asistent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Popov Nikola
Asistent

Računarske vežbe