Predmet: Savremene metode remedijacije zemljišta (06 - Z414)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastInženjerstvo zaštite životne sredine
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2007..

Upoznavanje studenata sa osnovama pedologije, rasprostiranja zagađenja u različitim medijima životne sredine, kao i savremenim metodama remedijacije.
Studenti se osposobljavaju u pogledu razumevanja problematike i kompleksnosti remedijacije zemljišta kroz upoznavanje sa svim relevantnim faktorima koji se u tim procesima pojavljuju. Cilj predmeta je razvijanje multidisciplinarnog pogleda na probleme remedijacije zemljišta, a što je neophodno za razumevanja i rešavanje problema u ovakvom dinamičkom sistemu.
Teorijska nastava. Osnovni pojmovi pedologije, Fizičko hemijske karakteristike zemljišta, Geološke karakteristike zemljišta Srbije i Vojvodine, Kvalitet zemljišta u Srbiji i Vojvodini, Kvalitet zemljišta u Evropi, Rasprostiranje zagađujuće materije u zemljištu, Osnovni tipovi zagađujućih materija, NAPL distribucija u zemljištu, NAPL distribucija u zemljištu, Rizik i procena rizik, RBCA i EPA metoda postupka procene nivoa zagađenja zemljišta i izbor metode remedijacije. Pregled metoda remedijacije, Osnovni principi biodegradacije zagađujućih materija u zemljištu, Biološke, Fizičke, Hemijske i termičke metode remedijacije zemljišta. Praktična nastava: Izrada i odbrana obaveznog seminarskog rada vezanog za primenljivost različitih metoda remedijacije. Upoznavanje i rad na softveru za modeliranje rasprostiranja zagađujućih materija u zemljištu.
Predavanja, auditorne vezbe, računarske vežbe, seminarski rad, posete industrijskim postrojenjima i konsultacije.Predavanja: Na predavanjima se izvodi teorijski deo gradiva uz primere radi lakšeg razumevanja gradiva. Na vežbama koje prate predavanja detaljnije se obrađuju primeri i gradivo sa predavanja. na računarski vežbama studenti se obučavaju za rad na softverskim alatima koji simuliraju procese u zemljištu i kretanje polutanata. Uslov za ispit su odbranjem seminarski rad i urađene računarske vežve. Ispit se polaže pismeno.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
N.Krešić,S.Vujasinović,I.MatićRemedijacija podzemnih voda i geosredine2006Rudarsko geološki fakultet, BeogradSrpski jezik
Miljković, N. S.Osnovi pedologije1997Prirodnomatematički fakultet, Novi SadSrpski jezik
E. Riser-RobertsRemediation of Petroleum Contaminated1998CRC Press LLCEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Stanisavljević dr Nemanja
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Ubavin dr Dejan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Kosanić Tijana
Istraživač saradnik

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Mihajlović mr Višnja
Saradnik u nastavi

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Kovačević dr Srđan
Naučni saradnik

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Tot Bojana
Asistent - dr nauka

Auditorne vežbe