PRIMENA KVIZA DOMENSKOG ZNANJA UZ POMOĆ SPHERO ROBOTA U OBRAZOVANJU

  • Dejan Stojkić
Ključne reči: Savremene obrazovne tehnologije, Kviz, Sphero SPRK

Apstrakt

Postoje brojna istraživanja koja govore o tome kako deca u mlađim uzrastima dosta brže uče kroz igru. Tako da smo mi putem Sprk+ robota i desktop igre pokušali da kviz koji je vezan za domenska znanja koja se uče u školi učinimo što zanimljivijim. Istraživačke studije u razvojnoj i kognitivnoj psihologiji ukazuju na to da su uticaji na životnu sredinu važni tokom ranih godina razvoja i da nedostatak neophodnih stimulacija u vezi sa djetetovim razvojem dovodi do toga da djete ne dostigne svoj puni potencijal. U ovom radu su opisane dvije aplikacije koje su u formatu kviza. Prva aplikacija predstavlja kviz koji poseduje određenu grupu pitanja na osnovu koga robot sphero (SPRK+) vrši kretanje. Na osnovu tačnih odgovora iz date aplikacije vrši se pomeranje robota putem sphero EDU aplikacije. U Sphero EDU aplikaciji smo kreirali programe upotrebom javascript programskog jezika. Robot se kreće po ručno napravljenoj mapi koju smo prilagodili određenom domenu znanja. Druga aplikacija predstavlja desktop igru u formatu kviza razvijena putem WPF i OpenGL gde imamo virtualnu mapu na kojoj se kreće 3D objekat na osnovu odgovora iz date igre .

Reference

[1] Eshach & Fried 2005; Watters, Diezmann, Grieshaber, & Davis, 2000 „Enhancing Science Education for Young Children: A Contemporary Initiative“ from, https://www.researchgate.net/publication/27464158_Enhancing_Science_Education_for_Young_Children_A_Contemporary_Initiative
[2] Eshach, H., & Fried MN; „Should science be taught in early childhood“; (2005)
[3] Kuhn & Pearsall,; Kuhn & Schauble, & GarciaMilla, „Contemporary Perspectives and Research on Early Childhood Education“; (2000)
[4] Sphero robot: https://sdk.sphero.com/sphero-robot-basics/what-is-sphero (pristupljeno u julu 2019.)
[5] Bcrypt algoritam, https://thehackernews.com/2014/04/securing-passwords-with-bcrypt-hashing.html (pristupljeno u julu 2019.)
[6] Wikipedia contributors. (2018, March 26).React. In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved 20:07, Jun 13, 2019, from https//:sr.wikipedia.org/wiki/React_(библиотека_за_JavaScript)#cite_note-7
Objavljeno
2019-12-29
Sekcija
Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo