MODELOVANJE I IZRADA KONTROLERA ZA ŽALUZINE ZASNOVANOG NA ALGORITMU FUZZY KONTROLERA ZA OPTIMIZACIJU UGLA ZAKRIVLJENOSTI

  • Marko Paspalj
Ključne reči: Kontroler, osvetljenost, ušteda, ugao zakrivljenosti

Apstrakt

Ovim radom je obuhvaćeno modelo­vanje i izrada kontrolera za upravljanje žaluzinama u cilju boljeg iskorišćenja prirodne svetlosti i uštedi energije. Kontroler se zasniva na algoritmu dobijenom pomoću fuzzy logike koji vrši optimizaciju ugla zakrivljenosti, a proračun uštede energije se oslanja na matematički model za proračunavanje uticaja sunčevog zračenja na zagrevanje i dodatno veštačko osvetljenje prostorije. Kontroler je testiran sa različitim setovima ulaznih parametara kako bi se proverio uticaj kontrolera na uštedu energije.

Reference

[1] https://www.energetskiportal.rs/obnovljivi-izvori-energije/energija-sunca/
[2] https://www.gradnja.rs/kako-najbolje-orijentisati-prostorije-u-kuci/
[3] Danilo Bojović, „Ušteda energije u zgradamaprimenom algoritma upravljanja roletnama“, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, Srbija, 2011. godina.
[4] Fuzzy logika http://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/handle/123456789/1788/Disertacija.pdf?sequence=1
[5] „UML“, Dragan Marković
[6] Marija Paspalj, „Izrada algoritma za upravljanje žaluzinama zasnovanog na optimizaciji ugla zakrivljenosti primenom veštačke inteligencije“, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, Srbija, 2012. godina.
[7] RockwellAutomation https://ab.rockwellautomation.com/Programmable-Controllers/MicroLogix-1100
[8] Ušteda energije, Korišćenje dnevnog svetla, HELLA http://www.hella.info/yu/energiesparen.html
Objavljeno
2019-05-24
Sekcija
Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo