FINANSIRANJE SPECIFIČNOG PREDUZETNIČKOG PODUHVATA – PČELARSTVA

  • Nemanja Čanak
Ključne reči: mala i srednja preduzeća, investiranje, finansiranje, državne subvencije, pčelarstvo

Apstrakt

U radu su prikazana tri načina za finansiranje specifičnog preduzetničkog poduhvata iz oblasti pčelarstva. Posmatrano preduzeće može 50% potreba za kapitalom da obezbedi iz sopstvenih izvora. Imajući u vidu ovu činjenicu, drugu polovinu je potrebno obezbediti iz eksternih izvora: državnih, bespovratnih sredstava ili bankarskih kredita sa učešćem države. Dolazi se do zaključka da bi idealan scenario bio da preduzeće na državnom konkursu dobije maksimalan povraćaj sredstava u vrednosti od 50% od ukupne vrednosti investicije, ali može se dogoditi da dobije povrćaj od 30% ili da bude isključeno iz dobitnika državnih sredstava. Sva tri scenarija je bilo potrebno analizirati i na osnovu pojedinčanih slučajeva doneti zaključak koja bi situacija i ishod bili najpovoljniji

Reference

[1] Ožegović L, Pavlović N, Menadžment malih i srednjih preduzeća – nosilac razvoja privrede, Škola biznisa, Beograd, 2012.
[2] Dostić M, Menadžment malih i srednjih preduzeća, Ekonomski fakultet univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, 2003.
[4] Kulunčević J, Pčelarstvo, Imperija knjiga, Kragujevac, 2012.
[5] Kapri E, Zdravlje pčela u Evropi – činjenice i brojke – Zbirka najnovijih informacija o zdravlju pčela u Evropi, Katolički univerzitet „del Sacro Coure“, Brisel, 2014.
[6] D.Kremp, D.Semkat, Leben der Bienen, Th.Bornath. Universität Rostock, Institut für Physik, D–18051 Rostock, Germany
Objavljeno
2019-04-14
Sekcija
Industrijsko inženjerstvo i inženjerski menadžment