ANALIZA EFEKATA ENERGETSKI EFIKASNIH MERA NAKON SPROVEDENE REVITALIZACIJE ŠKOLSKOG OBJEKTA

  • Minja Parabucki
Ključne reči: Energetska efikasnost, Ušteda energije, Revitalizacija

Apstrakt

U radu je izvršena analiza potrošnje toplotne i električne osnovne škole u kojoj su već izvršene mere za povećanje energetske efikasnosti. Poređenje je vršeno za podatke iz perioda pre i nakon rekonstrukcije u nekoliko varijanti proračuna koje su dobijene korišćenjem različitih softvera i korišćenje podataka o realnoj potroš­nji objekta, sa dodatno urađenom tehno-ekonomskom analizom.

Reference

[1] Republika Crna Gora, Nemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Priručnik za sprovođenje energetskih pregleda zgrada, Vujadinović Kulinović M., Gligorić B., Podgorica, 2013.
[2] Republika Srbija, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Nemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Priručnik za energetsku sertifikaciju zgrada (esz) – vodič za investitore, izvođače i projektante, Todorović M., Rajčić A., Beograd, 2017.
[3] Elaborat energetske efikasnosti Osnovne škole Miroslav Antić, ul. Rade Končara br.2, Futog, Ostojić M., MOD arhitekt, Novi Sad, 2017.
[4] http://osmiroslavantic.edu.rs/ (pristupljeno u novembru 2022.)
[5] Pravilnik o faktorima konverzije finalne energiju u primarnu i faktorima emisije ugljen-dioksida, Službeni glasnik RS, br. 111/2021.
[6] https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas / (pristupljeno u aprilu 2023.)
Objavljeno
2023-10-09
Sekcija
Čiste energetske tehnologije