УПРАВЉАЊЕ ДОГАЂАЈИМА У СОФТВЕРСКИМ СИСТЕМИМА ЗАСНОВАНИМ НА ТЕХНОЛОГИЈАМА РАЧУНАРСТВА У ОБЛАКУ

  • Mилан Маринковић
  • Горан Савић
Ključne reči: управљање догађајима, рачунарство у облаку, ELK stack скуп алата

Apstrakt

У овом раду представљен је софт­верски систем за управљање догађајима заснован на технологијама рачунарства у облаку. При реализа­цији овог система, коришћен је ELK stack скуп алата. Предложени систем се састоји из агената чији задатак је прикупљање догађаја, Kafka система који прима прикупљене догађаје од агената, Logstash алата који врши процесирање догађаја, Elasticsearch базе података у којој се складиште догађаји и Kibana алата за визуализацију догађаја. При реализацији сис­тема је коришћена IaaS категорија рачунарства у облаку. Систем представља push-based тип система. Догађаји који се прикупљају су догађаји оперативног система, апликативни догађаји, те догађаји nginx сервиса, а могуће је прикупљати и произвољне дога­ђаје. Имплементирана је апликација која представља друштвену мрежу за објављивање фотографија, која користи овај систем за управљање догађајима.

Reference

[1] A. Chuvakin, K. Schmidt and C. Phillips, “Logging and log management: the authoritative guide to understanding the concepts surrounding logging and log management”, 2012.
[2] J. Babbin, “Security log management: identifying patterns in the chaos”, 2006.
[3] P. Shukla, S. Kumar, “Learning Elastic Stack 7.0: Distributed search, analytics, and visualization using Elasticsearch, Logstash, Beats, and Kibana”, 2019.
[4] M. J. Kavis, “Architecting the cloud: design decisions for cloud computing service”, 2014.
Objavljeno
2023-09-06
Sekcija
Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo