UPOTREBLJIVOST PROGRESIVNE VEB APLIKACIJE

  • Dejan Predojević
Ključne reči: PWA, mobilna, aplikacija, web

Apstrakt

U radu su predstavljene progresivne web aplikacije kao i njihova istorija razvoja od prvog pominjanja ovog koncepta. Date su osnovne karakte­ristike, prednosti i mane progresivnih web aplikacija. Takođe su detaljno opisane tehnologije i korišćeni alati potrebni za razumevanje progresivnih web aplikacija. Prikazana je sve veća potreba za mobilnim rešenjima postojećih web sajtova, kao i problem razvijanja više od jedne aplikacije zbog podrške na različitim uređajima koji uzrokuje velika finansijska i vremenska ulaganja. Pred­stavljena je tržišna potreba koja je dovela do razmišljanja o jedno-aplikacijskom rešenju koje progresivne web aplikacije obezbeđuju. Pored navedenog opisane su i raz­like između web, nativnih i progresivnih web aplikacija čija popularnost neprestano raste. U cilju demonstracije napravljena je aplikacija namenjena za rad u biblioteci. Aplikacija je razvijena uz pomoć Angulara i Ionika, a poseban akcenat je stavljen na prikazivanje mogućnosti da se od web aplikacije napravi progresivna web aplikacija, koja će moći da se koristi i na mobilnim uređajima.

Reference

[1] https://www.divante.com/pwabook/chapter/02-the-history-of-pwas, Divante eCommerce Software House, “ The history of PWA development” (pristupljeno u martu 2023.)
[2] https://medium.com/progressivewebapps/history-of-progressive-web-apps-4c912533a531, ScandiPWA, “History of progressive web applications” (pristupljeno u martu 2023.)
[3] https://xd.adobe.com/ideas/process/ui-design/what-is-mobile-first-design, Justin Morales, “Mobile First Design Strategy: The When, Why and How” (pristupljeno u martu 2023.)
[4] https://inoxoft.com/blog/benefits-of-progressive-web-apps-pwa-advantages-and-disadvantages, Nazar Kvartalnyi, “Benefits of PWA” (pristupljeno u martu 2023.)
[5] https://www.divante.com/pwabook/chapter/01-introduction-to-pwa-technology, Divante eCommerce Software House, “Introduction to Progressive Web Apps” (pristupljeno u martu 2023.)
[6] https://medium.com/@tysonpaul89/what-i-learned-about-progressive-web-app-pwa-part-2-4074137301a7, Tyson Paul, “Progressive Web App (PWA)” (pristupljeno u martu 2023.)
[7] https://ionicthemes.com/tutorials/the-complete-guide-to-progressive-web-apps-with-ionic4, Agustin Haller, “The Complete Guide To Progressive Web Apps with Ionic Framework” (pristupljeno u martu 2023.)
Objavljeno
2023-07-09
Sekcija
Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo