REKONSTRUKCIJA ZGRADE U ULICI ILIJE OGNJANOVIĆA BROJ 26 U NOVOM SADU

  • Dejan Konjević
Ključne reči: Arhitektura, COVID19, Stambena zgrada

Apstrakt

Kroz evoluciju arhitektura je bila pod uticajem prilika u kojima je nastajala, pa je takav slučaj i sa pandemijom virusa COVID-19 posle koje je najveći izazov kako spojiti aktuelni životni stil sa novim pravi­lima. Cilj ovog rada jeste da prikaže kako arhitektura mo­že da obezbedi efikasna rešenja širokog spektra i promeni pristup projektovanju rezidencijalnih/ stambenih objekata na primeru zgrade u Ulici Ilije Ognjanovića br. 26 u No­vom Sadu. Koncept fokusiran na zdrav život sa staklenici­ma za hrono proizvodnju hrane, teretanama, bazenom sa saunama, puno sunca, vegetacije i prirodnog okruženja, u jednoj od najlepših novosadskih ulica, način je da se u eri pandemije osmisli bezbedno i prijatno mesto u kome spoljni svet ne izgleda kao zabranjena zona.

Reference

[1] Službeni list grada Novog Sada broj 33 (2022), „Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine“.
[2] Službeni list grada Novog Sada broj 1 (2004), „Plan detaljne regulacije između ulica Ilije Ognjanovića, Konstantina Danila, Bulevara Mihajla Pupina i ulice Modene u Novom Sadu“.
[3] Studija Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada (1994), „Osnovi zaštite graditeljskog nasleđa gradskog jezgra Novog Sada“.
[4] Časopis DaNS, br. 87 (2020), „U iščekivanju novog GUP-a Novog Sada“.
[5] Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitektruru: „Studija zelenih i rekreativnih površina u cilju izrade revizije generalnog plana Novog Sada“.
[6] Lidia Kallipoliti (2018),“The Architecture of Closed Worlds, Or, What is the Power of Šit“.
[7] Architectural Digest (2020), „How the COVID-19 Pandemic Will Change the Built Environment“.
[8] Bloomberg (2020),“Post-COVID-19 – What Comes Next?“
Objavljeno
2023-04-05