UTICAJ ŠUMA I ZAMUĆENJA NA DETEKCIJU LICA NA FOTOGRAFIJI

  • Dejana Sarić Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka
Ključne reči: Detekcija lica, uticaj zamućenja, kompjuterska tehnologija, simulirani uzorci, uticaj šuma

Apstrakt

Detekcija lica je jedna od najčešće korišćenih aplikacija za kompjuterski vid. To je fundamentalni problem u kompjuterskom vidu i prepoznavanju obrazaca. Detekcija lica je kompjuterska tehnologija koja određuje lokaciju i veličinu ljudskog lica na digitalnim slikama. Datoj slici, cilj prepoznavanja lica je da se utvrdi da li ima lica i vrati granični okvir za svako detektovano lice. Detekcija lica je neophodan prvi korak za sve algoritme analize lica, uključujući poravnavanje lica, prepoznavanje lica, verifikaciju lica i raščlanjivanje lica Za potrebe eksperimenta vršena je analiza uticaja radijusa zamućenja (Gaussian Blur Radius) i količine šuma (Gaussian Noise Amount) u softeru Adobe Photoshop na broj prepoznatih lica na fotografijama koje su korištene kao simulirani uzorci pomoću softvera Every Pixel. Pomoću ovog softvera vršeno je ispitivanje u kolikoj meri zamućenje i šum utiču na mogućnost softvera da prepozna lica na datim simuliranim uzorcima.

Reference

[1] G. Boesch. “Face Detection: Real-time applications with deep learning (2022 Guide).” viso.ai. https://viso.ai/deep-learning/face-detection-overview/ (pristupljeno: septembar 23, 2022).
[2] H. Koren.”Correlating the Performance of Computer Vision Algorithms with Objective Image Quality Metrics.” imatest.com. https://www.imatest.com/2022/06/correlating-the-performance-of-computer-vision-algorithms-with-objective-image-quality-metrics/?mc_cid=3a22e12045&mc_eid=266c6f68c9 (pristupljeno: septembar 10, 2022).
Objavljeno
2023-04-04
Sekcija
Grafičko inženjerstvo i dizajn