DIGITALIZACIJA PROCESA PLAĆANJA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA PRIMENOM IPS QR KODA

  • Željko Ilišković
Ključne reči: Digitalizacija, Digitalna transformacija, IPS sistem, e-račun, eFiskalizacija

Apstrakt

Rad se zasniva na opisu poslovnog predloga u vidu uvođenja inovacije u proces plaćanja računa u ugostiteljskim objektima, a ciljna grupa kojoj je ovaj pristup namenjen su gosti i radnici ugostiteljskih objekata. Teorijski deo rada obuhvata detaljno opisane osnove po kome je vođena dalja analiza, a odnose se na oblasti digitalne transformacije, sistema za instant plaćanje i fiskalizacije. U metodološkom delu rada su predstavljeni i analizirani rezultati istraživanja koje je sprovedeno elektronskim anketiranjem. Na samom kraju je predstavljen poslovni predlog o uvođenju inovativnog rešenja plaćanja računa u ugostiteljskim objektima nakon čega su sumirana zaključna razmatranja, na osnovnu pregleda literature i rezultata dobijenih u istraživačkom delu rada.

Reference

[1.] https://ips.nbs.rs/vise-o-ips-placanjima
[2.] https://nbs.rs/sr/ciljevi-i-funkcije/platni-sistem/nbs-operator/ips-nbs/
[3.] https://www.purs.gov.rs/sr/fiskalizacija/eFiskalizacija/odgovori_najcesca_pitanja.html
[4.] https://www.techtarget.com/searchcio/tip/Top-10-digital-transformation-benefits-for-business
[5.] Lalić, B., Savković, M. (2022). Predavanja iz predmeta: Digitalna transformacija u industrijama. Novi Sad: Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu (Preuzeto sa: https://sova.uns.ac.rs/)
[6.] Rogers, D. L. (2016). The Digital Transformation Playbook: Rethink Your Business for the Digital Age. Columbia Business School.
[7.] Sacolick, I. (2017). Driving Digital: The Leader's Guide to Business Transformation Through Technology. Amacom.
[8.] Vial, G. (2019). Understanding digital transformation: A review and a research agenda. The journal of strategic information systems, 28(2), 118-144.
Objavljeno
2022-10-04
Sekcija
Industrijsko inženjerstvo i inženjerski menadžment