LINEARNA I NELINEARNA REGRESIJA

  • Jelena Drinić Departmant za opšte discipline u tehnici, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
Ključne reči: Linearna regresija, Nelinearna regresija, Ocena parametara

Apstrakt

Rad je podeljen u četiri poglavlja. U prvom poglavlju upoznajemo se sa pojmom regresione analize i vrstama regresije. U drugom poglavlju uvode se osnovni pojmovi linearne regresije, vrši se njena podela na prostu i višestruku linearnu regresiju i prikazana je metoda najmanjih kvadrata kojom dobijamo ocenu regresionih parametara. Definisani su intervali poverenja i odgovarajuće statistike za tesitranje značajnosti. Treće poglavlje razmatra najjednostavnije slučajeve nelinearne regresije, kao i način kako u slučaju nelinarnog modela ocenjujemo parametre. Na kraju su izneseni zaključci.

Reference

[1] Z. Lozanov-Crvenković, “Statistika”, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, 2012.
[2] G. James, D. Witten, T. Hastie, R. Tibshirani, “An Introduction to Statistical Learning with Applications in R”, Springer, Njujork, 2013.
[3] Z. Lozanov-Crvenković, “Višestruka regresija”, materijal sa predavanja iz predmeta Statističko modeliranje, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, 2012.
[4] I. Lulić, “Uporaba metode regresijske analize u rješavanju problema vezanih za inženjersku praksu”, završni rad, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Univerzitet u Zagrebu, Hrvatska.
Objavljeno
2023-05-07
Sekcija
Matematika u tehnici