АНАЛИЗА ЈОНОСФЕРСКОГ УТИЦАЈА НА БАЗНИМ ЛИНИЈАМА СРЕДЊЕ ДУЖИНЕ

  • Миомир Миленковић
Ključne reči: јоносфера, GNSS, изравнање, RTK Lib

Apstrakt

Тродимензионално GNSS позицио­нирање се данас примењује у бројним областима где је потребна висока тачност просторних података. Велики напори улажу се како би се што прецизније моделовали различити извори грешака позициони­рања са циљем даљег побољшања тачности. У оквиру рада анализиран је утицај различитих начина моделовања јоносфере на тачност GNSS позицио­нирања. Испитивање је урађено на базним линијама средње дужине користећи три модела јоносфере имплементирана у програму отвореног кода RTKLib. Мерења су извршена током три различита дана, и то тако да су формирана два полигона. Упоредна анализа извршена је на основу незатварања полигона пре и након изравнања GNSS мерења.

Reference

[1] https://www.grf.bg.ac.rs/ (приступљено у марту 2021.)
[2] Миљана С. Тодоровић Дракул, „Моделовање јоносфере за потребе одређивања утицаја на ГПС сигнале у мрежном РТК окружењу“ – докторска дисертација, Грађевински факултет, 2016.
[3] J. A. Klobuchar, "Ionospheric Time-Delay Algorithm for Single-Frequency GPS Users," in IEEE Transactions on Aerospace and Electronic Systems, вol. AES-23, no. 3, pp. 325-331, May 1987.
[4] GentooARS (приступљено у мају 2021.)
[5] Сајт CDDIS (приступљено у мају 2021.)
[6] National Geodetic Survey (приступљено у мају 2021.)
[7] EUREF Permanent GNSS Netwok (приступљено у мају 2021.)
Objavljeno
2022-08-08
Sekcija
Geodetsko inženjerstvo