REPRODUKCIJA ZVUKA U VIRTUALNOJ 3D SCENI

  • Jelena Garić
Ključne reči: Virtualna realnost, 3D prostorni zvuk, imersivnost, Unity

Apstrakt

Cilj ove studije jeste procjena učinka 3D prostornog zvuka na korisnikov osjećaj imersivnoti u virtualnom okruženju, kao i istraživanje metoda kojima se poboljšava taj uticaj. Prostorni zvuk u 3D virtualnoj sceni treba da uvjerljivo postavi audio u VR prostoru tako da ga korisnik percipira kao da dolazi od stvarnih fizičkih objekata sa scene. Dobro postavljen prostorni zvuk korisniku pruža bolje poznavanje VR prostora simulacije i znatno pomaže u orjentaciji na sceni. Zvuk je jedan od osnovnih alata kojim se postiže osjećaj apsolutnog prisustva u VR-u, i u ovoj studiji to je demonstrirano u posebno dizajniranoj 3D VR sceni u Unity pogonu igre.

Reference

[1] Serafin, S., i Serafin, G. (2004). “Sound design to enhance presence in photorealistic virtual reality,” ICAD 04-Tenth Meeting of the International Conference on Auditory Display (Sydney, NSW).
[2] Anton Venema, on November 14, 2018, https://www.frozenmountain.com/developers/blog/archive/spatial-audio-in-vr-why-and-how (pristupljeno u oktobru, 2021.)
[3] https://docs.unity3d.com/Manual/class-AudioSource.html (pristupljeno u oktobru, 2021.)
Objavljeno
2022-04-06
Sekcija
Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo