OKSIACETILENSKA METALIZACIJA PRAHOM TANKOZIDNIH ČELIČNIH CEVI

  • Miljan Dragičević
  • Sebastian Baloš
Ključne reči: Oksiacetilenska metalizacija prahom, volfram karbid, metalografija, mikrotvrdoća

Apstrakt

Prilikom procesa proizvodnje kao i u procesu raparacije, zaštitni/reparacioni sloj se može nanositi različitim metodama. Metode srodne zavarivanju su navarivanje i metalizacija. Metalizacija je postupak koji daje veoma visok kvalitet površine i kao takav u najvećem broju slučajeva ne zahteva naknadnu mašinsku obradu. U ovom radu je prikazana realizacija hladnog postupka gasne metalizacije prahom, gde su naneseni slojevi volfram karbida na podvrgnuti ispitivanju mikrostrukture i mikrotvrdoće.

Reference

[1] M. Božović, O. Stojanović O.: „Smanjenje habanja primenom metalizacije“, Stručni rad, Međunarodna konferencija „Stanje i perspektiva zavarivanja na početku novog veka“, (2001), str. 77-82.
[2] Castolin Eutectic: “Operating manual”, Messer Eutectic Castolin, Gliwice-Poland, str. 1-23.
[3] https://www.plasmacentre.ru/produkcziya/poroshki-provoloka-elektrodyi/castolin-eutectic/eutalloy-rw/eutalloy-rw-pe-8902/ (Pristupio 18.10.2021.)
[4] D. Ivaniš, „Određivanje tvrdoće materijala Vikersovom metodom uz različita opterećenja“, Završni rad, Sveučilište u Zagrebu fakultet strojarstva i brodogradnje, 2009.
Objavljeno
2022-03-30
Sekcija
Mašinsko inženjerstvo