NAMENSKI JEZIK I OKRUŽENJE ZA MODELOVANJE I SPECIFIKACIJU PROGRAMSKOG KODA ZA UPRAVLJANJE BESPILOTNIM LETELICAMA

  • Veljko Vojinović
Ključne reči: DSL, metamodel, Ecore, bespilotne letelice, dron, Xtext, ETL, Python

Apstrakt

U ovom radu predstavljen je način za modelovanje programiranja bespilotnih letelica. Osobe bez programerskog iskustva, uz pomoć tehnologija opisa­nih u radu imaće mogućnost potpuno samostalno da pro­gramiraju bespilotne letelice. U tu svrhu razvijen je na­menski programski jezik za programiranje dronova „dronDsl“ i u njemu je definisana intuitivna sintaksa, pomoću koje krajnji korisnici mogu da programiraju dro­nove. Definisanje gramatike jezika, sintakse, editora pro­gramskog koda razvijano je u okruženju Epsilon i radnom okviru Xtext. Na osnovu definisane gramatike odnosno njenih pravila, korisnik izrađuje model koda za progra­miranje bespilotnih letelica u namenskom jeziku dronDsl, a zatim se taj model koda pomoću transformacija defi­nisanih u ETL prevodi u izvršni kod Python radnog okvira PS Drone. Transformacije modela u model tzv. M2M transformacije, omogućavaju da osobe bez programer­skog iskustva mogu da programiraju dronove isto kao i programeri. Zahvaljujući modelu koda pisanog intuitiv­nom lako razumljivom sintkasom i kasnije prevođenjem u zvanični radni okvir za programiranje dronova PS Drone postiže se da se dobija realan izvršni kod, spreman za programiranje dronova isto kao da je ispočetka pisan u radnom okviru PS Drone programskog jezika Python.

Reference

[1] Fahlstrom P. G., Gleason T. J. (2012) Introduction to UAV Systems. Hoboken: Wiley
[2] Marcus Volter (2013) Designing, Implementing and UsingDomain-Specific Languages
[3] Žilić A. (2015), Primjena bespilotnih letjelica u geodeziji na primjeru aerofotogrametrijskog sistema SenseFly eBee, stručni rad. INZA d.o.o, Sarajevo.
[4] Žilić A. (2015), Primjena bespilotnih letjelica u geodeziji na primjeru aerofotogrametrijskog sistema SenseFly eBee, stručni rad. INZA d.o.o, Sarajevo.
[5] Felixge, (2017), node-ar-drone. Доступно на:https://github.com/felixge/node-ar-drone.
[6] Bryan V. (2014) Drone delivery: DHL 'parcelcopter' flies to German isle.Доступно на:http://www.reuters.com/article/us-deutsche-post-drones/drone-delivery-dhl-parcelcopter-flies-to-german-isle-idUSKCN0HJ1ED20140924
[7] Simmons D. (2016) Rwanda begins Zipline commercial drone deliveries Доступно на:http://www.bbc.com/news/technology-37646474
[8] https://edventures.com/blogs/stempower/drones-anatomy-101-getting-to-know-your-drone
Objavljeno
2022-03-07
Sekcija
Informacioni inženjering