KONCEPTI I PRIMENA ROBOTSKE AUTOMATIZACIJE PROCESA

  • Nataša Bošnjak
Ključne reči: Robotska automatizacija procesa, PRA, BPM, softverski robot

Apstrakt

U okviru rada opisani su osnovni koncepti robotske automatizacije procesa (RPA, engl. Robotic Process Automation) i karakteristike koje treba da poseduju poslovni procesi kako bi bili pogodni za robotsku automatizaciju. Objašnjene su faze razvoja rešenja upotrebom RPA, oblasti i prednosti primene robotske automatizacije u praksi i dat je pregled nekih primera uspešne primene RPA tehnologije u svetskoj industriji. Izvršeno je poređenje RPA sa metodologijom upravljanja poslovnim procesima. Analizirani su najpoznatiji alati za robotsku automatizaciju procesa i izabran je alat za realizaciju slučaja upotrebe kreiranja dnevnog izveštaja trgovanja akcije X na Beogradskoj berzi na kojem je prikazan postupak robotske automatizacije.

Reference

[1] J. Ribeiro, R. Lima, T. Eckhardt, S. Paiva, “Robotic Process Automation and Artificial Intelligence in Industry 4.0 – A Literature review”, Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal, 2020.
[2] https://www.uipath.com/rpa/robotic-process-automation (pristupljeno u maju 2021.)
[3] https://hohmannchris.wordpress.com/2020/09/27/-what-processes-are-suitable-for-rpa-robotic-process-automation/ (pristupljeno u junu 2021.)
[4] https://forum.uipath.com/t/the-technical-architecture-of-uipath/11599/4 (pristupljeno u junu 2021.)
Objavljeno
2021-11-09
Sekcija
Inženjerstvo informacionih sistema