PROCENA STANJA I SANACIJA NOSEĆE AB KONSTRUKCIJE ZGRADE RADNIČKOG UNIVERZITETA U NOVOM SADU OD II DO VII SPRATA

  • Savo Starović
Ključne reči: procena stanja, defekti, oštećenja, sanacija, dejstvo požara na visoke objekte

Apstrakt

Rad se sastoji iz teorijskog i praktčnog dela. U teorijskom dijelu opisano je dejstvo požara na visoke objekte. U praktičnom delu je urađena procena stanja zgrade Radničkog Univerziteta u Novom Sadu. Kako bi se utvrdio stepen oštećenja i dao prijedlog sanacionih radova, sproveden je detaljan vizuelni pregled svih dostupnih elemenata konstrukcije. Zaključeno je da na AB elementima postoje brojni defekti i oštećenja. Na osnovu analize registrovanih defekata i oštećenja i rezul­tata nedestruktivnih metoda dat je predlog sana­cionih mjera u cilju povećanja trajnosti AB konstrukcije.

Reference

[1] Edisa Nukić, Jelena Marković: Inženjerstvo bezbednosti od požara, Bezbednost zgrada od požara - pristup i praksa na Zapadnom Balkanu, Novi Sad, 2020.
[2] Graditeljstvo i životna sredina, Materijal sa predavanja, Doc. dr Slobodan Šupić, april 2021.
[3] Pravilnik o tehničkim normativima za zaštitu visokih objekata od požara ("Cl. Glasnik RS", br. 80/2015, 67/2017 i 103/2018).
[4] Malešev M., Radonjanin V.: „Trajnost i procena stanja betonskih konstrukcija“, Skripta sa predavanja, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
Objavljeno
2021-09-09
Sekcija
Građevinsko inženjerstvo