ELEKTROMOTORNI POGON ZA TRANSPORT I SKLADIŠTENJE MELASE

  • Aleksandar Gelić
  • Dejan Jerkan
Ključne reči: Asinhroni motor, Frekventni pretvarač, Soft starter, Programabilni logički kontroler, Transport i skladištenje melase

Apstrakt

U ovom radu obrađen je elektro­motor­ni pogon za transport i skladištenje melase. Opisan je odabir zaštitne opreme i prikazan proračun trajno dozvoljenih struja i padova napona prilikom izbora provodnika za napajanje asinhronih motora u pogonu. Takođe izvršen je odabir adekvatnih frekventnih pretvarača i soft startera za odgovarajuće asinhrone motore, kao i odabir odgovarajućeg programabilnog logičkog kontrolera. Na kraju je dato objašnjenje kako i na koji način se pokreću motori u pogonu korišćenjem kontrolnog panela, servisnih i lokalnih upravljačkih kutija.

Reference

[1] Strahil J. Gušavac, „Osnovni principi projektovanja u mrežama srednjeg i niskog napona“, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, 2014.
[2] Veran Vasić, Đura Oros, „Energetska elektronika u pogonu i industriji“ , Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, 2012.
[3] Darko Marčetić, Marko Gecić, Boris Marčetić, „Programabilni logički kontroleri i komunikacioni protokoli u elektroenergetici“ , Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, 2016.
[4] Vlado Porobić, ,,Programabilni logički kontroleri i komunikacioni protokoli u elektroenergetici – primeri sa rešenjimaʻʻ, Fakultet tehničkih nauka, NoviSad, 2017.
[5] Dragan M. Marinković, ,,Programabilni logički kontroleri-uvod u programiranje i primenuʻʻ, Mikro knjiga, Beograd, 2017
[6] Emil Levi, Vladan Vučković, Vladimir Strezoski, „Osnovi elektroenergetike-elektroenergetski pretvarači“ , Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, 2013.
Objavljeno
2021-09-08
Sekcija
Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo