UTICAJ INFORMACIJA I NOVIH TEHNOLOGIJA NA TRANSFORMACIJU ARHITEKTURE: NOVI MODEL BIBLIOTEKE

  • Kristijan Knežević
Ključne reči: Biblioteka, spomenik, prostorni obrazac, jezik, komunikacija, nove tehnologije, informacije, transformacija

Apstrakt

Epoha u kojoj živimo dominantno je definisana brzim tehnološkim, pa samim tim i društvenim promenama, gde novi načini skladištenja i distribucije informacija postaju jedno od primarnih tema izučavanja naučnika, inženjera, filozofa i umetnika. U takvom vremenu postavlja se pitanje kakva je budućnost tradicionlanih arhitektonskih programa, među kojima je i biblioteka. Njihov opstanak se nalazi u sintezi fenomena koji su rezultat savremenog života, pri čemu biblioteka, kao kovčeg znanja, postaje podloga za definisanje budućih prostornih obrazaca koji su rezultat našeg odnosa sa novim tehnologijama. Projekat, kao nastavak teorijskih razmatranja, prikazuje mogućnosti biblioteke kao direktan odraz savremenog društva.

Reference

[1] Igo, Viktor. Bogorodičina crkva u Parizu. Beograd: Biblioteka velikih romana, 1994.
[2] Foucault, Michel. „Of Other Spaces.“ Diacritics Vol.16 (1), 1986: 22-27
[3] Negroponte, Nicholas. Being Digital. New York: Knopf, 1995.
[4]Nerdwriter1. Atemporality: Our Relationship To History Has Changed https://www.youtube.com/watch?v=ZAv5EKvRrco (pristupljeno u januaru 2021.)
[5]Sterling, Bruce. Wired. 25 February 2010 https://www.wired.com/2010/02/atemporality-for-the-creative-artist/ (pristupljeno u januaru 2021.)
Objavljeno
2021-06-09