ОМЛАДИНСКИ АКТИВИЗАМ У СЛУЖБИ РЕВИТАЛИЗАЦИЈЕ РУРАЛНИХ ПОДРУЧЈА ВОЈВОДИНЕ НА ПРИМЕРУ ОПШТИНЕ ВРБАС

  • Исидора Кисин
  • Darko Reba
Ključne reči: Војвођанско село, ревитализација, активизам, млади, омладинска политика, КЗМ

Apstrakt

У светлу вишедеценијске деваста­ције војвођанског села, рад тежи да идентификује узроке и последице оваквог стања, као и да актуали­зује проблем руралних подручја. Омладина је препоз­ната као циљна група, а њен одлазак у градове као примарни савремени проблем сеоских насеља. Прет­постављајући да мала промена може да понесе улогу катализатора, осмишљен је механизам који се базира на креирању услова за бављење омладинским акти­визмом. Канцеларије за младе су препознате као кључни актери омладинске политике на локалном ни­воу, стога механизам предлаже ширење њиховог рада на села, физички манифестовано у дизајну покретне канцеларије Реактор. Идентификовани су релевант­ни субјекти из свих сектора, који кроз интересно партнерство улажу ресурсе за реализацију пројекта. Рад је приказао примену механизма на општини Врбас, уз наглашавање универзалности и могућности његове примене у свим општинама Војводине.

Reference

[1] Симић, И. и Михајлов, В., “Просторно-морфолошки потенцијали развоја мањих насеља у Војводини према концепту „зеленог” града”, Архитектонски факултет, Београд, 2016.
[2] Митровић, М., “Села у Србији, Промене структуре и проблеми одрживог развоја”, Републички завод за статистику, Београд, 2015.
[3] Локални акциони план за младе општине Врбас за период 2020.-2024. године, Локална самоуправа Врбас, Врбас, 2019.
[4] „Службени гласник РС“, бр. 22/2015, Национална стратегија за младе за период од 2015. до 2025. године.
Objavljeno
2021-01-28