DINAMIČKA RASPODJELA MIKROSERVISA U DISTRIBUIRANOM SISTEMU

  • Nebojša Petković
Ključne reči: Cloud, Mikroservisna arhitektura, dinamičko kreiranje mikroservisa

Apstrakt

U ovom radu predstavljena je moguć­nost dinamičkog kreiranja mikroservisa u zavisnosti od potreba sistema, tj. od količine podataka koja je neophodana da se obradi. Ideja ovog rada je da se dinamički kreirani servisi opterete sličnom ili približno sličnom količinom posla, kako bi došlo do maksimalne iskorišćenosti resursa u okviru mikroservisne arhitekture, a samim tim i povećanja performansi. U okviru rada dat je detaljan opis mikroservisne arhitekture i navedene su prednosti i nedostaci mikroservisne arhitekturu u odnosu na aplikacije kreirane pomoću monolitnog pristupa. Nakon teorijskog uvoda, dat je opis predloženog rješenja. Na kraju rada predstavljeni su rezultati poređenja izvršavanja testne aplikacije kada je ona kreirana kao monolitna u odnosu na vrijeme izvršavanja kada je ona kreirana pomoću mikroservisne arhitekture.

Reference

[1] Fundamentals of Azure Second Edition Microsoft Azure Essentials, Michael Collier Robin Shahan
[2] S. Newman, Building Microservices. O’Reilly, 2015
[3] https://docs.microsoft.com/en-us/azure/service-fabric/service-fabric-reliable-services-introduction, Pristupljeno 04.09.2018.
[4] Arne Koschel Irina Astrova Jeremias Dötterl, 2017 International Conference on Information Society (i-Society)
[5] Software Brokers for Quality of Services in Service-Oriented Distributed Systems Jiangyun Xu Weichang Du, Faculty of Computer Science, University of New Brunswick Fredericton
[6] A Complete Anytime Algorithm for Number Partitioning, Richard E. Korf ,Computer Science Department University of California, Los Angeles, 1997.
[7] https://docs.microsoft.com/en-us/azure/service-fabric/service-fabric-concepts-scalability, Pristupljeno 04.09.2017
Objavljeno
2018-12-12
Sekcija
Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo