PRIMJENA DISTRIBUIRANIH ELEKTROENERGETSKIH RESURSA NA RJEŠAVANJE PREOPTEREĆENJA U SAVREMENIM ELEKTRODISTRIBUTIVNIM MREŽAMA

  • Biljana Bijelić
Ključne reči: Distribuirani elektroenergetski resursi, DER, preopterećenje, „Non-wires alternatives“, solarne elektrane, vjetrogeneratori

Apstrakt

U teorijskom dijelu rada obrađen je pojam i vrste distribuiranih elektroenergetskih resursa, kao i pojmovi „Non-wires alternatives“ i „Smart Grid“ koncepta. Praktičnim radom je pokazan uticaj ovih resursa na preopterećenje u distributivnim mrežama uz pomoć komercijalnog softverskog rješenja za kontrolu i upravljanje distributivnom mrežom. Dodatno, izvršen je proračun isplativosti odabranog rješenja i analiza dobijenih rezultata.

Reference

[1] Milorad Svorcan: „Uticaj distribuiranih generatora na naponske prilike u distributivnim mrežama i podešenje podnaponske i prenaponske zaštite“, diplomski – master rad , Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, 2014.
[2] Nenad A. Katić, predavanja iz predmeta „Menadžment sistemi u elektroenergetici EMS i DMS“, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, 2018.
[3] E4TheFuture, PLMA, SEPA: „Non-Wires Alternatives – Case studies from leading U.S. Projects“, novembar, 2018.
[4] https://sepapower.org/ , decembar 2019.
Objavljeno
2020-08-26
Sekcija
Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo