KONVERZIJA PODATAKA ELEKTROENERGETSKE MREŽE DEFINISANE U CIM-u U ESRI SHAPEFILE FORMAT

  • Rade Ilić
Ključne reči: Shapefile, CIM, konverzija podataka, geoprostorni podaci, elektroenergetska mreža

Apstrakt

Ovim radom je obuhvaćeno istraživanje Esri shapefile formata podataka koji se koristi za čuvanje geoprostornih podataka i kako se definišu geoprostorni podaci elektroenergetskih resursa u CIM-u. Takođe je istra­žena mogućnost konverzije geoprostornih podataka defini­sanih u CIM-u u Esri shapefile. Kao rezultat istraživanja nastala je aplikacija CIMToShapefileConverter koja može da konvertuje geoprostorne podatke elektroenergetske mreže definisane u CIM verziji 16 u shapefile format. Performanse aplikacije su testiranje i analizirane, a ispravnost rezultujuće shapefile datoteke testirane u QGIS-u.

Reference

[1] ENTSO-E, “Common Grid Model Exchange Standard,” https://www.entsoe.eu/digital/cim/#common-grid-model-exchange-specification-cgmes. (pristupljeno u oktobru 2019.)
[2] ESRI, “ESRI Shapefile Technical Description,” https://www.esri.com/library/whitepapers/pdfs/shapefile.pdf. (pristupljeno u oktobru 2019.)
[3] ESRI, “Spatial Data Standards and GIS Interoperability,” https://www.esri.com/library/whitepapers/pdfs/spatial-data-standards.pdf. (pristupljeno u oktobru 2019.)
[4] "Core IEC Standards," https://www.iec.ch/smartgrid/standards/. (pristupljeno u oktobru 2019.)
[5] Mathias Uslar et al., "The Common Information Model CIM: IEC 61968/61970 and 62325 - A practical introduction to the CIM" (Power Systems), Berlin, Springer, 2012.
Objavljeno
2020-05-27
Sekcija
Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo