Predmet: Specifikacija i modeliranje softvera (06 - E242)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastPrimenjene računarske nauke i informatika
MultidisciplinarnaNe
ESPB8
Matične organizacione jedinice predmeta

Odsek za primenjene računarske nauke i informatiku
Program predmeta

Program se primenjuje od 30.09.2005..


Predmeti kojima je preduslov predmet Specifikacija i modeliranje softvera

Naziv predmetaMora se odslušatiMora se položiti
Softverski obrasci i komponentedada
Projektovanje softveradada
Poslovna informatikadada
Osposobljavanje studenata za efikasno i efektivno modedlovanje i specifikaciju softverskih sistema. Ovladavanje znanjima i veštinama neophodnim za analizu i specifikaciju softverskih zahteva. Ovladavanje osnovama model baziranog dizajna. Ovladavanje UML-specifikacijama.
Po okončanju predmeta studenti su osposobljeni za: analizu složenih sistema, specifikaciju zahteva prema sistemu i softveru i primenu UML-formalizama prilikom modelovanju statičkog i dinamičkog ponašanja sistema i softvera. U sklopu predmeta studenti ovladavaju raspoloživim, UML baziranim, komercijalnim alatima za modelovanje softvera i formalnu specifikaciju statičkog i dinamičkog ponašanja sistema i softvera i modelovanje arhitekture softvera.
Osnovni model softverskog sistema. Odnos specifikacije zahteva, specifikacije dizajna i implementacije softverskih sistema. Osnovi inženjerstva zahteva, proces, iskazivanje, analiza, specifikacija, verifikacija i validacija zahteva. Izrada formalnog dokumenta - specifikacija zahteva. Osnovi dizajna softvera, statičko i dinamičko modelovanje. Osnove UML, struktura, organizacija i meta-model. UML dijagrami: dijagram slučajeva korišćenja, dijagrami klasa, dijagrami objekata, dijagrami saradnje, dijagrami sekvence, dijagrami aktivnosti, dijagrami stanja. Napredno UML modelovanje: interfejsi, paketi i modelovanje fizičke arhitekture.Arhitektonski i dizajn šabloni i njihova primena u modelovanju arhitekture softverskih sistema.
U sklopu teorijskog dela nastavnog procesa, paralelno sa uvođenjem znanja i veština vezanih za specifikaciju i modelovanje sistema i softvera, studenti formiraju projektne timove od 3 do 5 članova i u timskom radu uvežbavaju usvojeno na dva tipična projekta složenih sistema izabrana iz realnog okruženja. Prvi projekat razmatra sistem koji je u osnovi orijentisan ka podacima i manipulacijama sa podacima i modeluje se u tutorskom režimu rada. Drugi projekat razmatra događajima upravljani sistem i njegovo modelovanje je prepušteno projektnim timovima.U sklopu predavanja timovi saopštavaju izveštaje o progresu na projektu.U sklopu praktičnog dela kursa studenti brane svoja projektna rešenja.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Branko Perišić“Specifikacija i modeliranje softvera”2005Elektronska verzija-PDF,PPTSrpski jezik
S.L.Pfleeger, J. M. AtleeSoftversko inženjerstvo Teorija i praksa, treće izdanje2006Prentica Hall, CET-BeogradSrpski jezik
L. A. Maciaszek“Requirements Analysis and System Design” Developing Information Systems with UML2001Addisom WesleyEngleski
OMGOMG web sajt2007www.omg.orgEngleski
Grady Booch, James Rumbaugh, Ivar JacobsonUML Vodič za korisnika2000CET , BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni(projektni)zadatakdada40.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Prisustvo na računarskim vežbamadada5.00
Teorijski deo ispitaneda20.00
Praktični deo ispita - zadacineda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Perišić dr Branko
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Milosavljević dr Gordana
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Nenadić dr Goran
Gostujući profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Venus Danijel

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Bjeljac Petar

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Ivančević dr Vladimir
Vanredni profesor

Računarske vežbe