Predmet: Engleski jezik za inženjere 1 (17 - EJEI1)


Osnovne informacije

KategorijaAkademsko-opšteobrazovni
Naučna oblastAnglistika i jezik struke
MultidisciplinarnaNe
ESPB2
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za opšte discipline u tehnici
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2005..

Ovlladavanje i korišćenje najznačajnijih termina vezanim za struku i usmerenje. Razvijanje strategija za razumevanje tehničkog teksta na stranom jeziku. Osposobljavanje za čitanje i razumevanje originalnih engleskih tekstova iz različitih izvora vezanih za brojne aspekte i oblasti tehnike. Razvijanje usmene i pismene komunikacije vezane za ove teme uz korišćenje adekvatnog vokabulara i složenijih rečeničnih konstrukcija.
Studenti poseduju širok vokabular termina vezanih za oblast studiranja. Mogu da prate raznovrsnu literaturu iz ove oblasti i komuniciraju o tim temema na englskom jeziku koristeći termine i rečenične konstrukcije karakteristične za jezik njihove buduće struke.
Obrada savremenih stručnih tekstova na engleskonm jeziku vezanih za različite aspekte i oblasti tehničke struke. Razvijanje strategija za razumevanje stručnog teksta kao sto su: skimming, scanning, comparing sources, using context, using background knowledge itd. Ovladavanje najčešćim terminima vezanim za struku i usmerenje. Sinonimi i antonimi koji se često nailaze u jeziku tehnike. Usvajanje jezičkih funkcija kao što su: poređenje, klasifikovanje, iskazivanje svrhe ili funkcije, opisivanje sastavnih delova, uzročno posledičnih veza i sl. Najčešći prefiksi, sufiksi, složenice i kolokacije. Pasivne konstrukcije, participske konstrukcije. Skraćene relativne rečenice (aktivne i pasivne), skraćene vremenske rečenice (aktivne i pasivne).
Akcenat je na aktivnosti studenata u toku časa, njihovoj interakciji sa nastavnikom i među sobom. Koristi se komunikatvni pristup u nastavi stranih jezika. Vežbanja su koncipirana tako da olakšavaju i proveravaju razumevanje teksta kao i da uvežbavaju odgovarajući vokabular i ostale karakteristične osobine jezika struke. Neka od vežbanja sastavljena su tako da podstaknu studente da, koristeći šire poznavanje oblasti koju studiraju, kroz komentare i objašnjenja, dodatno uvežbavaju svoje jezičke sposobnosti.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Eastwood, J.Oxford Practice Grammar - Intermediate2006Oxford University Press, OxfordEngleski
Gleldinning, E.H., McEwan, J.Oxford English for Electronics1993Oxford University Press, OxfordEngleski
Grupa autoraOxford English - Serbian Student Dictionary2006Oxford University Press, OxfordEngleski
Popić R., i dr.Naučno-tehnički rečnik : englesko-srpskohrvatski : 80.000 terminoloških jedinica1989Privredni pregled, BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda40.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Mirović Ivana
Nastavnik stranih jezika

Predavanja