Predmet: Konstrukcije, materijali i građenje (17 - A202)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastArhitektonsko-urbanističko planiranje, projektovanje i teorija
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za građevinarstvo i geodeziju
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2007..

Sticanje znanja o osnovnim svojstvima i primeni građevinskih materijala, vrstama konstrukcija i tehnikama građenja arhitektonskih objekata. Razumevanje uzajamnih veza između odabranog građevinskog materijala, konstrukcije i načina građenja. Primena stečenih znanja pri projektovanju arhitektonskih objekata.
Student poseduje teorijska i stručna znanja o osnovnim svojstvima građevinskih materijala, mogućnostima njihove primene, o osnovnim elementima i vezama različitih konstrukcijskih sistema i ograničenjima njihove primene, kao i o prednostima i nedostacima montažnog i monolitnog načina građenja. Sposobnost sinteznog shvatanja materijala za građenje, različitih konstruktivnih sistema i metoda građenja pri rešavanju različitih zadataka projektovanja i građenja arhitektonskih objekata.
Vrste ispitivanja građevinskih materijala. Struktura i sastav materijala. Osnovna svojstva građevinskih materijala (opšta i specifična svojstva, fizička i mehanička). Osnovni konstrukcijski građevinski materijali (istorijat, definicije, podela). Elementi zgrade (noseća konstrukcija, pregrade, omotač, instalacije). Spoljne i unutrašnje sile i uslovi ravnoteže. Elementi noseće konstrukcije - konstruktivnog sistema. Veze i oslonci. Linijski elementi konstrukcije (stubovi, grede, lukovi, rešetke, ramovi). Površinski elementi konstrukcije (ploče, zidovi, svodovi, ljuske). Temelji objekata (plitki i duboki temelji). Vrste i izbor konstruktivnog sistema u zavisnosti od upotrebljenog materijala za građenje i načina građenja (masivni, skeletni i mešoviti). Podela konstrukcija prema načinu građenja i tehnike građenja monolitnih, montažnih i montažno-monolitnih konstrukcija.
Predavanja, auditorne i laboratorijske vežbe i konsultacije. U toku predavanja i vežbi vrednuju se uloženi trud i napredovanje studenta, kao i izrada domaćeg zadatka i grafičkog rada. Ispit je organizovan u vidu testa koji se sastoji od velikog broja kratkih teorijskih pitanja i računskih zadataka. Delovi gradiva se mogu polagati preko dva kolokvijuma.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Vlastimir Radonjanin, Mirjana MaleševKonstrukcije, materijali i građenje - skripta2007autoriSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada2.00
Domaći zadatakdada5.00
Grafički raddada20.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Kolokvijumnene20.00
Kolokvijumnene20.00
Prisustvo na predavanjimadada3.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Bulatović dr Vesna
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Šupić Slobodan
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Pantić Vladan
Asistent

Auditorne vežbe