Predmet: Upravljanje razvojem informacionih sistema (12 - IM1513)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastInformaciono-komunikacioni sistemi
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Nastavni predmet se izučava u cilju sticanja neophodnih znanja u oblasti upravljanja razvojem informacionih sistema, osnovnim principima, kao i metodama i tehnikama koje se mogu koristiti i koriste se u toj oblasti. Slušaoci nastavnog predmeta se osposobljavaju za aktivno učešće u procesima planiranja, nadzora i vođenja razvojnih projekata informacionih sistema i primenu različitih modela upravljanja razvojnim procesima koji se predviđaju i moraju predvideti u fazi aktivne eksploatacije informacionih sistema.
Slušaoci nastavnog predmeta tokom kursa stiču operativno upotrebljiva znanja iz oblasti upravljanja razvojem informacionih sistema, praktično rade na zadacima iz oblasti planiranja projekata, nadzora i praćenja razvojnih aktivnosti i odlučivanja o sadržaju i tokovima tih aktivnosti. Predviđa se ovladavanje nizom namenskih i standardizovanih metoda i alata za date namene.
Osnovni pojmovi i definicije. Razvojni procesi u životnom ciklusu IS. Principi upravljanja razvojem IS. Principi i metode planiranja razvojnih projekata. Nadzor i kontrola projektnih aktivnosti. Principi i metode upravljanja projektnim aktivnostima. Upravljanje razvojnim projektima IS u zavisnosti od izbora metodologškog pristupa u projektovanju. Slučaj objektno orijentisanog pristupa. Upravljanje projektima čiji je tok opredeljen primenom kombinovanih i agilnih metodoloških pristupa. Upravljanje post-projektnim aktivnostima usmerenim ka razvoju i unapređenju informacionih sistema.
Nastava predavanja objedinjuje teorijske osnove i praktična iskustva u oblasti upravljanja razvojem informacionih sistema. U nastavi vežbanja se podstiče timski rad, a vežbe se izvode u laboratorijama snabdevenim neophodnim softverskim alatima. U okviru vežbi studenti izrađuju obavezni (seminarski) rad.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Krsmanović, C.Projektovanje informacionih sistema, udžbenik u izradi2013FTN, Novi SadSrpski jezik
Pressman, R. S., Maxim, B. R.Software Engineering: A Practitioners Apprroach (8th Edition)2014McGraw – Hill International EditionsEngleski
Charvat, J.Project Management Methodologies: Selecting, Implementing and Supporting Methodologies and Processes for Projects2003John Wiley & SonsEngleski
Clarke, S.Information Systems Strategic Management - An Integrated Approach2006Routledge, Inc.Engleski
Avison, D., Torkzadeh, G.Information Systems Project Management2008SAGE PublicationsEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni(projektni)zadatakdada40.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Prisustvo na računarskim vežbamadada5.00
Usmeni deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Krsmanović dr Cvijan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Bošković dr Dragan
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Ramač Robert
Asistent-master

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Rafa Klara

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Rakić-Skoković mr Marija
Predavač

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Mandić dr Vladimir
Docent

Računarske vežbe