Predmet: Engleski jezik za inženjere 2 (17 - EJEI2)


Osnovne informacije

KategorijaAkademsko-opšteobrazovni
Naučna oblastAnglistika i jezik struke
MultidisciplinarnaNe
ESPB2
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za opšte discipline u tehnici
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2005..

Dalje ovladavanje terminima vezanim za struku i usmerenje i razvijanje sposobnosti za razumevanje tekstova iz različitih izvora. Usvajanje složenih rečeničnih struktura koje su karakteristične za jezik struke.
Studenti poseduju odredjeni fond reči koje su prisutne u naučno tehničkom diskursu i mogu adekvatno da ih koriste. Sposobni su da prate literaturu vezanu za svoju obalst studiranja, kao i različite druge oblike tehničke komunikacije: uputstva, brošure, izveštaje i sl. U komunikaciji sa kolegama mogu da razumeju i da koriste tipične konstrukcije, kolokacije itd.
Obrada stručnih tekstova na engleskom jeziku i drugih oblika tehničke komunikacije i analiza njihovih karakteristika. Proširivanje fonda stručnih reči uz usvajanje najčešćih skraćenica. Nastajanje i tumačenje skraćenica. Upotreba modalnih glagola i nekih frazalnih glagola. Upotreba infinitiva. Upotreba –ing klauze za izražavanje rezultata radnje.
Nastava je organizovana oko obrade odredjenog broja tekstova vezanih za struku. Studenti u toku časa pored tradicionalnih vežbi vezanih za proveru razumevanja rešavaju i odredjeni broj zadataka koristeći tzv. task based approach. Kroz komunikaciju se uvežbavaju karakteristične konstrukcije, izrazi, frazalni glagoli itd.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Herbert, A.The Structure of Technical English1965Longman, LondonEngleski
Glendinning, E., Glendinning, N.Oxford English for Electrical and Mechanical Engineering2001Oxford University Press, OxfordEngleski
Grupa autoraOxford English - Serbian Student Dictionary2006Oxford University Press, OxfordEngleski
Eastwood, J.Oxford Practice Grammar - Intermediate2006Oxford University Press, OxfordEngleski
Popić, R., i dr.Naučno-tehnički rečnik : englesko-srpskohrvatski : 80.000 terminoloških jedinica1989Privredni pregled, BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda40.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Mirović Ivana
Nastavnik stranih jezika

Predavanja