Pripremna nastava za upis na Grafičko inženjerstvo i dizajn


03.03.2022. - 14:15 

Dragi budući studenti, zbog velikog interesovanja za organizovanjem pripremnih časova za polaganje dela prijemnog ispita provera sklonosti (drugog dela prijemnog ispita) na studijskom programu Grafičko inženjerstvo i dizajn, Departman za grafičko inženjerstvo i dizajn ove godine organizuje pripremne časove.

Pripremni časovi za polaganje dela prijemnog ispita za upis na osnovne akademske studije Grafičkog inženjerstva i dizajna držaće profesori i asistenti koji su zaposleni na departmanu.

Ističemo da je cilj pripremne nastave da polaznici steknu nova znanja i prošire postojeća koja će im pomoći u pripremi za polaganje dela prijemnog ispita. Kroz pripremne časove polaznici će steći znanja koja će im svakako biti od pomoći i za kasnije studiranje na ovom studijskom programu.

Tematske oblasti koje će se obrađivati na časovima pripremne nastave biće iz unapred zadate literature i to su one tematske oblasti koje pokrivaju domen pitanja u delu prijemnog ispita provera sklonosti. Spisak pomenute literature biće dostupan na sajtu fakulteta.

Vrlo je važno da napomenemo da pohađanje pripremne nastave ni u kom slučaju nije niti obezbeđenje niti garancija upisa.

Pripremna nastava će se se održati u trajanju od 28 školskih časova. Održavanje nastave planirano je subotama od 10:00 do 13:00 časova (blok od 4 školska časa), online,  preko MS Teams aplikacije.
Početak pripremne nastave je planiran za 02.04.2022. godine a završetak 28.05.2022. Zbog uskršnjih praznika, neradne subote biće 16.04. i 23.04.2022.

U slučaju potrebe i interesovanja polaznika, u  junu mesecu će biti održan dodatni kurs u istom obimu (28 školskih časova) o čemu će informacije biti naknadno objavljene.

Cena pohađanja pripremne nastave iznosi 10.000,00 din po kandidatu.
Mole se svi zainteresovani kandidati da dokaz o uplati (sa imenom polaznika i e-mail adresom), skeniran ili fotografisan, pošalju najkasnije do 28.03.2022. godine do 18:00 časova na e-mail: grid.pripremna.nastava@gmail.com.
Na e-mail naveden na uplatnici kandidati će dobiti instrukcije i pristupni link za online praćenje predavanja.

Kandidati uplatu mogu izvršiti na sledeći račun:
Žiro račun: 840-1710666-12
Broj modela: 97
poziv na broj:  8105501005
svrha uplate: pripremni časovi za polaganje dela prijemnog ispita provera sklonosti - GRID
primalac: FTN, Novi Sad, smer GRID


Instrukcije za uplatu iz inostranstva:
Iznosi iz inostranstva moraju biti uplaćeni u valuti EUR: 85 EUR
Pri uplati je obavezno navesti uz priložene instrukcije date u nastavku i poziv na broj kao i svrhu uplate: pripremni časovi za polaganje dela prijemnog ispita provera sklonosti – GRID 8105501005
Instrukcije za uplatu u banci

Troškove bankarskih provizija i transakcije plaća uplatilac, što je važno napomenuti pri uplati u banci.
Za sve dodatne informacije možete se informisati od 8 do 14 časova, na brojeve telefona + 381 21 485-2623 ili + 381 64 205 16 91 ili na email adresu dedijer@uns.ac.rs.




SPISAK LITERATURE ZA POLAGANJE PRIJEMNOG ISPITA

Likovna kultura, za gimnazije i srednje stručne škole, Vidosava Galović i Branka Gostović, Zavod za udžbenike Beograd, 2021.
Grafičko oblikovanje i pismo, za grafičku i likovnu struku, Slobodan Nedeljković, Miodrag Nedeljković, Zavod za udžbenike
Računarstvo i informatika za 1. razred srednje škole, Nikola Klem, Zavod za udžbenike, Beograd, 2013.
Računarstvo i informatika za 4. razred gimnazije, Duša Vuković, Stanka Matković, Mijodrag Đurišić, Zavod za udžbenike, Beograd, 2016. (Oblasti: Lokalne računarske mreže, Web tehnologije)
Računarstvo i informatika za 1. razred gimnazija i srednjih stručnih škola, Mirsad Imamović, Zavod za udžbenike, Beograd, 2014.
OBLASTI: Računarstvo i informatika; Računarski sistemi; Osnovna struktura računara: procesor, memorije (vrste i uloga različitih memorija), ulazno-izlazni uređaji (vrste i namene različitih ulazno-izlaznih uređaja), kao i komunikaciju između njih; Komponente hardvera računarskog sistema; Softver; Operativni sistem; Elementi grafičkog korisničkog interfejsa i interakcija sa njima; Aplikativni programi; Računarske mreže; Sredstva i metode zaštite računarskih sistema; Internet; Servisi interneta; Bezbednost i privatnost na internetu.
Hemija 1, Nedeljković Tatjana, Udžbenik za prvi razred gimnazije, Logos, 2020. (ili bilo koji Udžbenik iz Hemije za prvi razred gimnazije)
Hemija 2, Rajić Snežana, Udžbenik za drugi razred gimnazije prirodno-matematičkog smera, Logos, 2020. (OBLASTI: Metali s-, p- i d- bloka periodnog sistema elemenata.)
Hemija za četvrti razred gimnazije, Petrović, Julijana, Velimirović, Smiljana, , Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd (OBLASTI: Dobijanje celuloze, Proizvodnja hartije, Prirodni i sintetski polimeri, Boje.)
Fizika za prvi razred gimnazije (Fizika 1), Milan O. Raspopović, Zavod za udžbenike ILI Fizika za 1. razred četvorogodišnjih srednjih stručnih škola,  Milan O. Raspopović i Tatjana M. Bobić, Zavod za udžbenike (OBLASTI: Osnovne fizike (fizičke veličine, osnovne i izvedene veličine); Osnovni fizički zakoni, Poznati fizičari.)
Fizika za treći razred gimnazije opšteg i prirodno-matematičkog smera (Fizika 3), Milan O. Raspopović, Zavod za udžbenike ILI Fizika za 2. razred četvorogodišnjih srednjih stručnih škola,  Milan O. Raspopović i Tatjana M. Bobić, Zavod za udžbenike(OBLASTI: Optika (talasna i geometrijska optika*, optička svojstva oka), Talasi (vrste i karakteristike talasa, elektromagnetni talasi; Osnovni fizički zakoni, Poznati fizičari.)*Geometrijska optika se ne nalazi u Fizici za 2. razred četvorogodišnjih stručnih škola.
Fizika za četvrti razred gimnazije opšteg i društveno-jezičkog smera (Fizika 4), Milan O. Raspopović, Zavod za udžbenike (OBLASTI: Struktura atoma (Spontana i stimulisana emisija svetlosti, laseri, holografija, poluprovodnici), Toplotno zračenje i fotoni (Toplotno zračenje, Apsolutno crno telo, kvantna priroda elektromagnetnih talasa, fotoelektrični efekat, čestice-talasna priroda svetlosti); Osnovni fizički zakoni, Poznati fizičari.)