LIDERSTVO I UPRAVLJANJE ZNANJEM

  • Jadranka Vemić
Ključne reči: Liderstvo, upravljanje znanjem, kolaborativna klima

Apstrakt

Predmet istraživanja ovog rada je liderstvo u ekonomiji znanja. Problem istraživanja je kolaborativna klima u kompaniji AD Dijamant Zrenjanin. Cilj istraživanja da se proceni kolaborativna klima i ispitaju uticaji pola, obrazovanja, godina starosti i radnog iskustva na procese kolaborativne klime. Cilj ovog rada jeste i utvrđivanje korelacije između uspešnosti organizacije i kolaborativne klime. Za potrebe istraživanja, a u skladu sa predmetom, ciljevima i hipotezama rada, primenjen je standardizovan upitnik Kolaborativna klima. Istraživanje je sprovedeno metodom ličnog anketiranja. Anketni upitnik za lidere sadrži 29 pitanja, 22 pitanja sa odgovorima koji su raspoređeni na petostepenoj skali Likertovog tipa i sedam pitanja koja se odnose na demografske karakteristike..

Reference

[1] J. Đorđević-Boljanović, “Menadžment znanja”, Beograd, Data Status, 2009.
[2] L. Grubić-Nešić, “Znati biti lider”, Novi Sad, 2013.
[3] P. Drucker,”Upravljanje u novom društvu”, Novi Sad, Adižes, 2005.
[4] R.Tisen, D.Andriesen, F.L. Depre, ”Dividenda znanja”, Novi Sad, Adizes, 2006
[5] I. Nonaka, R.Toyama, N. Konno, “SECI, Ba and Leadership: A Unified Model of Dynamic Knowledge Creation”, Long Range Planning, 33, 2000.
[6] Đ. Ćelić, “Klјučni faktori uspešnosti malih i srednjih preduzeća u uslovima tranzicije”, Doktorska disertacija, Novi Sad, Fakultet tehničkih nauka, 2016.
Objavljeno
2019-11-26
Sekcija
Industrijsko inženjerstvo i inženjerski menadžment