SOLARNE SUŠARE ZA SUŠENJE ŠLJIVA

  • Jovan Nikolić
Ključne reči: Solarna sušara, sušenje šljiva, temperatura, vlažnost vazduha

Apstrakt

Kroz ovaj rad predstavljeno je rešenje solarne hibridne sušare za sušenje voća malog kapaciteta da idejom da se uspostavi kontrola procesa sušenja na osnovu praćenja temperature i vlažnosti vazduha u toku procesa sušenja. U uvodnom delu dat je kratak osvrt na potencijal solarne energije u Vojvodini. Takođe je dato i kratko istraživanje tržišta voća i potencijal koji šljiva ima na našem području. Prikazane su mogućnosti primene i skladištenja solarne erergije, kao i predlog rešenja jedne solarne sušare za sušenje šljive.

Reference

[1] R. M. Topić, Specijalne tehnike i tehnologije procesa sušenja, Mašinski fakultet univerziteta u Beogradu, Beograd, 2013.
[2] Eben V. Fodor - The Solar Food Dryer_ How to Make and Use Your Own Low-Cost, High Performance, Sun-Powered Food Dehydrator-New Society Publishers (2006)
[3] Pokrajinski Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine , Studija o proceni ukupnog solarnog potencijala - solarni atlas i mogućnosti "proizvodnje" i korišćenja solarne energije na teritoriji AP Vojvodine, Novi Sad, 2011. godina
[4] Haight, Frank A. (1967), Handbook of the Poisson Distribution, New York, NY, USA: John Wiley & Sons, ISBN 978-0-471-33932-8
Objavljeno
2022-11-02
Sekcija
Mašinsko inženjerstvo