IDEJNO REŠENJE STAMBENOG BLOKA JEDNOPORODIČNOG STANOVANJA PO PRINCIPIMA ODRŽIVE ARHITEKTURE – napredne tehnike u procesu projektovanja

  • Nina Zvezdin
Ključne reči: Arhitektonsko projektovanje, održiva arhitektura, ćelijski automat, jednoporodično stanovanje

Apstrakt

Poslednjih godina, koncept održivosti je postao zajednička tema brojnih disciplina. Budući da je građevinska industrija jedna od glavnih uzročnika emisija ugljen-dioksida, uništavanja nezamenljivih resursa i klimatskih promena, primena zelenog načina gradnje je od vitalne važnosti. Cilj ovog rada je da se pruži uvid u ozbiljnost navedenog problema, kao i da predstavi primere i opcije raznih načina održivog i energetski efikasnog dizajna. Kroz istraživanje i studiju slučaja, razmatraju se savremene metode i brojna pomagala koja imamo danas zahvaljujući enormnom napretku tehnologije. Rad je završen projektom idejnog rešenja stambenog bloka jednoporodičnog stanovanja uz upotrebu algoritma po uzoru na Ćelijski automat, kao i Revit Insight tehnologiju.

Reference

[1] Amany Ragheb, Hisham El-Shimy, Ghada Ragheb, “Green Architecture: A Concept of Sustainability”, Urban Planning and Architecture Design for Sustainable Development, oktobar 2015.
[2] Daniel Davis, “Can Algorithms Design Buildings?”, Architect Magazine, jun 2019.
[3] https://plato.stanford.edu/entries/cellular-automata/
[4] Sopstveni rad „Umnožavanje zelenih površina na parceli“ za predmet Optimizacione i upravljačke tehnologije u arhitektonskom projektovanju, jun 2020.
Objavljeno
2021-01-30