РЕВИТАЛИЗАЦИЈА КОМПЛЕКСА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КРЗНАРЕ У ИНЂИЈИ - ''квАРТ''

  • Сандра Врекић
Ključne reči: Ревитализација, пренамена, индустријско наслеђе, креативна индустрија

Apstrakt

Рад се бави ревитализацијом индус­тријског комплекса крзнаре у Инђији кроз уметност и културу с циљем указивања на значај индустријске баштине у мањим локалним заједницама. Кроз очување објеката индустријске прошлости и формирањем нове структуре остварен је синергијски баланс између старог и новог - индустријски објекти као симбол индустријске прошлости, а нова структура као симбол нове функције објекта. Решење је квалитетно инкорпо­рирано на изабраној локацији где заједно са објектима који га окружују формира снажну архитектонску целину. На тај налин се овај комплекс активира и има потенцијал да постане значајно место културе, уметности и социјализације у Инђији.

Reference

[1] Драганић А., Скрипта за наставу, Градитељско наслеђе, обнова и заштита 1, Нови Сад: Универзитет у Новом Саду, Факултет техничких наука, Департман за архитектуру и урбанизам, 2016/17.
[2] TICCIH XII International Congress, The Nizhny Tagil Charter for the Industrial Heritage, Nizhny Tagil, 2003. Доступно на: https://ticcih.org/wp-content/uploads/2013/04/NTagilCharter.pdf
[3] Куртовић - Фолић Н., Сладић М., Скрипта за наставу, Градитељско наслеђе, обнова и заштита 2, Нови Сад: Универзитет у Новом Саду, Факултет техничких наука, Департман за архитектуру и урбанизам, 2016/17.
Objavljeno
2021-01-28