UTICAJ KULTURE KONZUMERIZMA NA RAZVOJ URBANIH CJELINA

  • Mladen Jakovljević
Ključne reči: Konzumerizam, grad, urbanizam

Apstrakt

Analiziran je uticaj konzumerističke kulture na formiranje i razvoj urbanih cjelina u periodu od nastanka potrošačkog društva kakvog poznajemo, pa do danas. Akcenat je stavljen na fenomene koji su karakteristični za grad današnjice, a ogledaju se u tranzitnim periodima, uticaju kapitala na javne prostore, džentrifikaciji i turizmu. Opisana je međusobna uslovljenost fenomena koji formiraju javne prostore, stvaraju nejednakosti i izmeštaju gradske četvrti. Na ovaj način analiziran je uticaj potrošačkog društva na grad, a da je pritom dat uvid na konkretne uzroke i posljedice djelovanja u prostoru. Kao potencijalno rješenje za ublažavanje posljedica predložen je novi projektantski pristup koji izvlači benefite iz konzumerizma kao tekovine 21. vijeka.

Reference

[1] Peračković, K. (2013), Osnovni pojmovi u sociologiji potrošnje, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb, 2013.
[2] Debord, G. La Société du spectacle, Paris: Gallimard, Paris, 1967.
[3] Soja, E. Postmodern Geographies: The Reassertion of Space in Critical Social Theory, Verso Books, New York, 1989
[4] Harvey, D. Rebel Cities: From the Right to the City to the Urban Revolution, Verso Books, New York, 2012.
[5] Nedučin, D. Postsocijalistički grad – promena društvene i prostorne strukture Novog Sada u periodu tranzicije, Univerzitet u Novom Sadu, Novi Sad, 2014.
Objavljeno
2021-01-28