MUZEJ „MIRA I SEĆANJA“, NOVI SAD

  • Lazar Pavlović
  • Dragana Konstantinović
  • Slobodan Jović
Ključne reči: muzej, arhitektonsko projektovanje, stradanje, sećanje, javni prostor

Apstrakt

Projekat muzeja „Mira i sećanja“ u Novom Sadu zasniva se na istraživanju i upoznavanju sa objektima namenjenih predstavljanju ljudske tragedije tj. stradanja. Analizom istraženih objekata se dobijaju ok­virne karakteristike koje se primenjuju pri projektovanju ovakve vrse objekata. Ovim projektom pokušana je integracija javnog prostora koji je namenjen za provod slobodnog vreena i prostora namenjenog predstavljanju stradanja u najmračnijim događajima bliske istorije. Cilj projekta je kreiranje atraktivnog prostora za uživanje uz edukativni deo koji treba poput ožiljka da podseti na ljude kojima je uživanje u slobodi bilo nedostižno.

Reference

[1] Halbwachs, Maurice, On collective memory, Chicago, The University of Chicago Press, 1992
[2] Martinoli Ana, “Staro sajmište – istorijsko sećanje i virtuelno promišljanje budućnosti“, Zbornik radova FDU br. 21, FDU, Beograd, 2012, str. 1
[3] Martinoli, str. 2
[4] Albvaš, Moris „Кolektivno i istorijski pamćenje“ (preveo sa francuskog Anjoša Mimica, original: Maurice Halbwachs, La Mémoire collective, Presses Universitaires de France, Paris, (1950) 1968, str. 35-79.), R.E.Č - ČASOPIS ZA KNJIŽEVNOST I KULTURU, I DRUŠTVENA PITANJA, 56/2, 1999, стр. 78.
Objavljeno
2020-06-26