Почео прекогранични пројекат DRIVE


28.08.2017. - 12:34 

Четири специјализоване лабораторије опремљене најсавременијом рачунарском инфраструктуром за учење софтвера за аутомобилску индустрију, крајњи су циљ прекограничног пројекта DRIVE, који заједнички реализују новосадски Факултет техничких наука, Одсек РТ-РК и осјечки ФЕРИТ-Факултет електротехнике, рачунарства и информацијских технологија. Реализација пројекта у оквиру Interreg ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија, почела је 15. јула и трајаће 29 месеци, до 15. децембра 2019, када се очекује да ће оба факултета имати по две најбоље опремљене лабораторије у ширем региону намењене студентима, инжењерима кроз програме континуираног усавршавања, предузећима и IT кластерима, који виде своје место у аутомобилској индустрији.

Према речима доц. др Богдана Павковића, партнерство ФТН-а и ФЕРИТ-а, успостављено је са идејом да се развије еко-систем који ће образовати будуће инжењере за аутомобилску област, што су оба партнера препознала као стратешки важан правац у индустрији.

„Пројекат полази од академске сарадње, проширујући је на истраживања и бизнис, и заисте јесте подскуп онога што желимо да постигнемо у области аутомобилског софтвера. Постављен је тако да обећава унапређење постојећих предмета и наставног кадра, и набавку опреме“, казао је доц. др Павковић истичући да је у академском сегменту поред унапређења постојећих предмета, намера да се додају нови предмети, да се појачају знања и специјализација, што ће омогућити напредна опрема каква ће бити у новим лабораторијама.

Подједнако важна линија DRIVE пројекта, како истиче доц. др Павковић,  јесте сарадња индустрије и академије. То значи да ће опрема, тренинзи, курсеви, знање које ће се прикупити и оформити, бити доступни и људима из индустрије како у локалу, тако и прекогранично, с циљем да се регионално ојача предузетништво, иновације, нове компаније.

Шеф Катедре за рачунарску технику, проф. др Мирослав Поповић, подсетио је на то да се на Одсеку РТ-РК, на студијском програму Рачунарство и аутоматика, аутомобилски софтвер већ изучава у оквиру два нова предмета, те да је намера да се та област додатно ојача. С друге стране, Одсек је покренуо процес акредитовања новог студијског програма - Рачунарско инжењерство, где ће се кроз студијско усмерење за аутомобилски софтвер та област још јаче афирмисати кроз линију од осам предмета, односно два постојећа и шест нових, који ће покрити: увод у аутомобилску технику, процесе и комуникације, машинско учење система аутономних возила, дигиталну обраду слике за аутомобилску индустрију, IVI (in-vehicle infotainment) системе, методе тестирања аутомобилског софтвера, те пројектовање критично-безбедносног софтвера.

„Многи би хтели да се баве аутомобилским софтвером. Ми смо већ кренули у том правцу, јер имамо опрему на бази досадашњих сарадњи са индустријом, која нам то омогућава. Међутим, без опреме какву ћемо имати у новим лабораторијама, немогућ је прави инжењерски рад“, казао је проф. др Поповић додајући да ће нове лабораторије омогућити не само да се настава заиста унапреди, него и да индустрија добије обучене инжењере.

Доц. др Иван Каштелан је нагласио да је DRIVE пројекат природни наставак недавно успостављене академске сарадње између ФТН-а и ФЕРИТ-а. Та сарадња је резултовала у размени особља са факултета, студената, материјала за курсеве, и лабораторијске опреме. У оквиру заједничког DRIVE пројекта, како доц. др Каштелан наводи, поред тога што ће поставити четири лабораторије за подршку рачунарском инжењерингу у аутомобилској индустрији, партнери ће направити и пратеће материјале, као што су књиге и туторијали, ажурираће бар четири акредитована курса, и направити две тренинг радионице. Такође, биће организовано 10 радионица на којима ће бити ишколовано преко  100 младих професионалаца и установиће се сарадња између бар три компаније.

„Све то ће обезбедити да на крају пројекта имамо најбоље опремљене лабораторије у ширем региону“, истакао је доц. др Каштелан.

Међурегионални пројекат DRIVE вредан је 900 хиљада евра, од чега ће 700 хиљада бити уложено у опремање лабораторија у Новом Саду и Осијеку. Очекује се да ће допринети одрживости прекограничног пословног окружења, да ће ојачати конкурентност, и убрзати економски развој и сарадњу између кластера, предузетника, и просветних и истраживачких институција.
 

  • Није могуће приказати слику.